Bitcoin (Cryptocurrency)

Je hoort er steeds meer over: de bitcoin. Maar wat is de bitcoin eigenlijk? En wat zijn de voor- en nadelen van dit betalingsmiddel? In deze blog ga ik op een laagdrempelige manier uitleggen wat de bitcoin is en waarom er zoveel aandacht voor is.

Digitaal geld

Iedereen weet wat geld is. Je kunt contant en met je pinpas betalen, om producten of diensten te kopen. Dit gebeurt zowel fysiek in een winkel, als wel online in webshops. Bitcoin werkt precies hetzelfde, alleen is dit volledig digitaal. Het is digitaal ontwikkeld en digitaal opgeslagen.

Bij contanten en de pinpas zit er een bank tussen, die op het geld van een klant let. Bij bitcoin let jij zelf op het geld. Om deze reden is het geld wat bij de bank uitstaat vatbaar voor inflatie en is dit bij de bitcoin niet het geval. Omdat de productie van de bitcoin gereguleerd wordt, blijft dit op een solide niveau. Dit maakt deze valuta populair in landen met een (mindere) economische stabiliteit. Echter kunnen slechte recensies (zoals negatieve krantenberichten) een grote invloed hebben op de waarde van bitcoins. Dit omdat het betalingssysteem van bitcoins volledig valt en staat met het vertrouwen van de gebruikers. Omdat er geen bank tussen het geld en de eindgebruiker zit, zijn de fee’s die er betaald moeten worden aanzienlijk lager dan bij de huidige betalingssystemen. Ook wordt er geen gevoelige data (zoals persoonsgegevens) bij een partij als een bank opgeslagen. Vanuit een privacyperspectief is de bitcoin dus ook een interessant betalingssysteem.

Bitcoin betalingsapp

Voor de eindgebruiker is de bitcoin een applicatie op de computer of telefoon, die werkt als een (digitale) portemonnee. Voor gebruikers is het vaak eenvoudiger om een betaling te doen via bitcoins, dan met het huidige betalingssysteem via de bank of creditcards. Het enige wat men hoeft te doen om een transactie te doen via bitcoin is het adres van de ontvanger in te typen, het bedrag te kiezen en op ‘verzenden’ drukken. Daarnaast kan men altijd en overal bitcoins overmaken. Elke gebruiker heeft een eigen adres waarmee hij of zij betalingen kan doen en bitcoins mee kan ontvangen. Wanneer een gebruiker meerdere transacties voldoet met bitcoin, worden deze betalingen gekoppeld. Dit noemen ze een blockchain. Dit is vergelijkbaar met een grootboek hoe je deze nu kent van je huidige bank. De gebruikers die deze manier van boekhouden bijhouden worden beloond met nieuwe bitcoins. Dit wordt ook wel mining genoemd. Dit systeem is ontwikkeld om waardedaling van bitcoins tegen te gaan.

bitcoin-daniel

Geaccepteerd betaalmiddel

Er zijn op dit moment al een aantal winkels en webshops die bitcoins als betaalmiddel accepteren. Echter zijn de meeste bedrijven nogal schuw bij het accepteren en betalen met de bitcoin. Omdat bitcoins anoniem zijn en de valutawaarde toeneemt, zijn bitcoins een zeer aantrekkelijk betalingsmiddel voor criminelen. Onlangs in de crisis met de WannaCry ransomware werd er ook gevraagd om een betaling te doen via bitcoin.

Door al het bovenstaande blijkt bitcoin een reëel betalingsmiddel te zijn om in de toekomst op een veilige en verantwoorde manier transacties te voldoen.

Mijn naam is Daniël Gorter, een 22-jarige trainee Security & Privacy met een passie om het raakvlak tussen mens en ICT inzichtelijker en veiliger te maken.

;