Interview met recruiter Anouk Booten: ‘Je stapt hier zo de kamer van de directie binnen’

Anouk Booten begon in 2016 als recruitmentspecialist bij Breinstein nadat ze het roer omgooide. Na een studie Sociaal Werk werkte ze onder meer als pedagogisch medewerker op een kinderdagverblijf. Via een startersbeurs ging ze als recruiter werken bij Young Capital, maar al snel stapte ze over naar Breinstein. “Het is zo fijn dat ze vertrouwen in mij hadden, zonder dat ik veel ervaring had. Ik ben ze eeuwig dankbaar dat ze mij deze kans hebben gegeven.”

Waarom besloot je al na drie maanden te switchen van recruitment bij Young Capital naar recruitmentspecialist bij Breinstein?

“Ik was nog maar net als recruiter aan het werk toen een oud klasgenootje die werkte bij Breinstein mij benaderde of ik niet voor hen wilde komen werken. Ik kende de organisatie niet, maar het concept traineeships sprak mij meteen aan. Bij Young Capital werkte ik voor de uitzendpoot in de hospitality-wereld. Wat ik bij Breinstein kon gaan doen was veel omvattender en spannender. Ik ben gaan praten en heb een ochtend meegedraaid om de sfeer te proeven en een beter beeld te krijgen bij het werk. Hier werd ik meteen enthousiast. Ik ben begonnen als recruiter in het vakgebied Informatiemanagement en in 2019 ben ik overgestapt naar Cyber Security.

Wat vind je zo leuk aan het vakgebied Cyber Security?

“Het is ontzettend relevant. Je kan geen krant openslaan of actualiteitenrubriek bekijken en het gaat weer over een datalek of hack. Er worden nog zo veel fouten gemaakt, ook bij grote, gerenommeerde organisaties. Er is veel winst te behalen en het is leuk dat wij daar met ons jonge toptalent een steentje aan kunnen bijdragen. Ik merk dat de reguliere opleidingen op dit vlak achterlopen. Met het speciale opleidingsprogramma in ons traineeship stomen we onze toppers klaar op het snijvlak van Cyber Security en management.”

Hoe ziet jouw werkweek eruit?

“Ik beoordeel sollicitaties, voer intake- en sollicitatiegesprekken, stel vacatures op, ik werf kandidaten via verschillende kanalen, ik neem assessments af en bespreek die met de young professionals en ik verzorg sollicitatietrainingen.”

Wat vind je het allerleukst aan je werk?

“Het contact met pasafgestudeerden. Ze zijn vaak nog heel erg zoekende. Het is leuk om jong talent te enthousiasmeren voor het vakgebied en de enorme sprongen die ze maken in hun ontwikkeling van dichtbij mee te maken.

Wat vind je het allerleukst aan Breinstein?

“De sfeer. Ik voelde me vanaf het begin thuis. Ze zijn hier heel open, de organisatie is plat – ik stap zo de kamer van de directeur binnen als ik iets wil weten en de nuchterheid spreekt me heel erg aan. Wat ook tof is, is dat als je een goed idee hebt, je het ook uit mag gaan voeren.”

Welke kernwaarde van Breinstein past het beste bij jou?

“Verbinding en fun. Ik ben altijd in voor een lolletje en ik werk graag samen, of het nou met collega’s is of dat ik in verbinding blijf met de young professionals. Ik probeer met iedereen contact te houden en ze te laten weten dat ze altijd bij me terecht kunnen.”

Waar ben je het meest trots op?

“Ik was intensief betrokken bij het selecteren van een nieuwe opleider voor Cyber Security: de Antwerp Management School (AMS). Ik heb meegedacht over wat onze young professionals nodig hebben, heb het traject mee uitgestippeld, heb documenten opgesteld, et cetera. Het heeft geresulteerd in een heel mooi programma.”

Zou je mensen aanraden om bij Breinstein te komen werken?

“Ja, al moet het DNA van Breinstein wel bij je passen. Je moet je flexibel op kunnen stellen en als je iets wil moet je het wel zelf aangeven en erachteraan gaan. Maar als je dat doet, zijn er hier gigantisch veel mogelijkheden voor je. Ik ben persoonlijk heel blij dat ze mij de kans hebben gegeven om deze rol op mij te nemen, terwijl ik nog geen aantoonbare ervaring had. Het is zo fijn als je dat vertrouwen krijgt!”

Hoe zie jij je toekomst bij Breinstein?

“Ik wil als recruitmentspecialist bij Breinstein graag de naamsbekendheid verder vergroten op het gebied van Cyber Security. Bijvoorbeeld door zichtbaarder te worden op hogescholen en universiteiten. Door de contacten aan te halen met studieverenigingen, alumni-netwerken, studiecoördinatoren, door gastlessen te verzorgen, et cetera. Ik zou op de wat langere termijn graag een stap maken richting field coaching. Voorlopig zie ik hier dus nog kansen genoeg.”

;