Interview met Field Coach Verena Besemer: ‘Young professionals in een korte tijd zo hard zien groeien maakt mij een trotse coach’

Verena Besemer is nu zo’n twee jaar field coach bij Breinstein voor de locatie Rotterdam. Zij coacht young professionals op het gebied van Data Analytics, Informatiemanagement, Cyber Security en sinds kort ook Duurzaamheid & Innovatie. Dat doet zij met heel veel plezier. “Dit werk – en Breinstein als organisatie – maken mij op vele manieren gelukkig.”

Verena (29) is geen standaard type student. Ze deed van 2010 tot 2013 de opleiding pedagogisch medewerker kinderopvang. Na een aantal jaren gewerkt te hebben in de kinderopvang, maar ook op de klantenservice van diverse bedrijven, besloot ze het in 2017 over een heel andere boeg te gooien. Ze koos voor de studie Toegepaste Psychologie aan de Hogeschool NTI. “Ik vond de kinderopvang heel intensief en heb arbeidsbemiddeling altijd al interessant gevonden.” Al tijdens haar studie ging ze als recruiter aan de slag bij Yource Group in Rotterdam en in juni 2021 koos ze voor Breinstein, waar ze als field coach werkt op de vestiging in Rotterdam. Zij coacht young professionals van verschillende disciplines die met name in het zuiden van Nederland bij opdrachtgevers werken.

Hoe ben je in aanraking gekomen met Breinstein?
“Mijn vriend Hugo heeft van 2018 tot 2020 het traineeship Informatiemanagement gedaan bij Breinstein. Het kwam op mij over als een leuke organisatie. Hij had destijds een field coach en dat leek mij een hele toffe functie. Toen hij er al weg was ben ik eens met recruiter Anita gaan praten ter inspiratie voor na mijn studie. Het klikte en ze vroeg: waarom wachten? Eerst werd er gedacht aan de recruiter-functie, omdat ik die functie al ergens anders vervulde, maar toen ik zelf aangaf dat ik mij liever wilde ontwikkelen tot field coach stonden ze daar ook voor open. Na een aantal gesprekken en een assessment mocht ik aan de slag, ook al was ik nog bezig met mijn studie. Die combi was soms best pittig, maar wel leuk. Ik kon het geleerde direct toepassen in de praktijk.”

Wat vind je van Breinstein als werkgever?
“Het is een organisatie die mij op vele manieren gelukkig maakt. Ik krijg hier heel veel vrijheid en kan mijn dagen zelf indelen. Soms voelt het hier net alsof je je eigen toko runt. Ik weet van tevoren nooit precies hoe mijn dag eruit gaat zien, er is altijd wel een brandje te blussen. Die afwisseling vind ik heerlijk! Het is een dynamische organisatie en er komt iedere keer weer wat nieuws op mijn pad. Ze gaan uit van de kracht van jou als persoon. De sfeer is hier heel prettig. We hebben een fijn, jong team en er zijn veel leuke uitjes. Er wordt heel hard gewerkt, maar ook heel hard gelachen. Meerdere malen rolden hier al de tranen van het lachen over mijn wangen.”

Wat is er zo leuk aan field coach zijn?
“Het is heel afwisselend werk. Het allerleukst vind ik de coachingsgesprekken met de young professionals. Je hebt te maken met ontzettend slimme en leergierige mensen en het is leuk om een kijkje in hun hoofd te mogen nemen. Het is heel mooi als ze je vertellen waar ze zoal tegenaanlopen en dat ik ze dan kan helpen om hier een oplossing voor te vinden. Ook de adviserende rol die ik hier heb binnen de organisatie vind ik fijn. Het is prettig om te merken dat ze ook echt wat met mijn adviezen doen.”

Welke kernwaarde van Breinstein past het beste bij jou?
“Ik denk dat dat een combinatie is van groeimindset en verbinding. Ik ben zelf altijd op zoek naar verbinding. Ik pas mijn coaching aan op de persoon die ik voor mij heb; ik ga altijd af op de mens. Tegelijkertijd wil ik mijzelf altijd blijven verbeteren.”

Wat vind je van de arbeidsvoorwaarden bij Breinstein?
“Ze bieden een heel mooi pakket. Een goed salaris, een auto van de zaak – wat handig is in mijn functie, want ik kom bij opdrachtgevers in heel Zuid-Nederland. De vrije dag op je verjaardag is ook top. Maar het allerfijnst vind ik toch wel de vrijheid en autonomie die ik hier krijg.”

Hoe ziet een gemiddelde werkweek van een field coach bij Breinstein eruit?
“Allereerst voer je natuurlijk de coachingsgesprekken met de young professionals. Soms heb ik er wel vijf op een dag. Daarnaast zijn er meetings met de ‘golden triangle’ zoals we dat hier zo mooi noemen: dat zijn gesprekken met de recruiters, accountmanagers en de field coaches binnen iedere discipline. Verder heb je iedere week een meeting met de andere field coaches om van elkaar te horen wat er speelt en om ervaringen en adviezen uit te wisselen. Als field coach hou je je ook bezig met het voorbereiden van de kick-offs en afsluitingen van de verschillende traineeships en je bent een vraagbaak voor de young professionals. Dat gaat de hele dag door via de app, de telefoon en de mail. Juist die afwisseling maakt het zo leuk.”

Wat moet je goed kunnen als field coach?
“Je moet vooral goed kunnen luisteren – ook tussen de regels door. Maar je moet je ook goed kunnen inleven in anderen, flexibel zijn en je moet goed kunnen bedenken wat iemand van jou als coach nodig heeft. Het moet van nature bij je passen. Ben jij iemand waar anderen graag bij komen met problemen? Dan zou deze functie wel eens iets voor jou kunnen zijn!
Vaak komen de young professionals nog maar net uit de schoolbanken en bestormen ze de arbeidsmarkt. Dan lopen ze natuurlijk allemaal tegen bepaalde issues aan. Het is fantastisch om te zien hoe snel ze zich in twee jaar tijd ontwikkelen. In het begin durven sommigen amper hun mond open te trekken bij de opdrachtgever, maar twee jaar later is daar niets meer van te merken. Sommigen hebben zich dan ineens ontwikkeld als bevlogen teamleider. Dat maakt mij een trotse coach.”

Aan wie heb jij zelf veel gehad in jouw carrière?
“Aan mijn manager Ineke Wardenier. Ik heb ontzettend veel van haar geleerd en ben blij dat ze mij twee jaar terug deze kans heeft gegeven. Ineke heeft mij alle ruimte gegeven om op mijn gezicht te gaan en mezelf te ontwikkelen. Ze staat altijd voor mij klaar. We sparren nog steeds veel, we bellen vrijwel dagelijks.”

Hoe zie jij jouw toekomst?
“Ik heb het hier prima naar mijn zin en ben nog lang niet uitgeleerd. Ik wil mijzelf continu blijven verbeteren. Als ik ooit wat meer grijze haren en rimpels heb, zou ik het liefst aan de slag willen als relatietherapeut. Dat is mijn ultieme levensdoel.”

;