Young professional Informatiemanagement aan het woord – Arina Vink

Tegen het eind van mijn opleiding Communicatie en Multimedia Design werd er gevraagd wat ik na mijn opleiding ging doen. Vragen zoals ‘ben je al opzoek naar een baan?’ of ‘heb je al een baan gevonden?’ waren inmiddels niet ongewoon om te krijgen. Ik had nog geen baan, maar wel een idee. Al snel bleek dat mijn idee naadloos aansloot op het traineeship Informatiemanagement aldus Arina Vink, Young professional Informatiemanagement

Wat is het traineeship informatiemanagement van Breinstein?

Met het traineeship Informatiemanagement ga je voor twee jaar aan de slag als young professional. Dit doe je bij één of meerdere, toffe en uitdagende opdrachtgevers om te leren over- en in het vakgebied. Tijdens het traineeship leer je ontzettend veel over bijvoorbeeld, verandermanagement, design thinking, Sociaal- Organisatorische Bedrijfskunde en natuurlijk informatiemanagement zelf. De hard skilss dus, maar je werkt ook aan je eigen soft skilss zoals samenwerken, communicatie en effectief leiderschap. Wat mij betreft vaardigheden die tot succes op de werkvloer gaan leiden.

Als young professional ben je niet alleen, want je start in een ‘klas’. Dat maakt het leuk omdat je met elkaar het proces doorloopt. Het kan zomaar voor komen dat iemand al een opdrachtgever heeft en al even werkt terwijl de ander nog niet is begonnen. Dat maakt het divers en hierdoor kan je van elkaar leren!

Het toffe aan informatiemanagement is dat het vakgebied ontzettend breed is en je jezelf kan ontwikkelen op het gebied waarin je je in interesseert. Ligt jouw passie bij functioneel beheer, dan zijn daar vast en zeker vacatures voor. Is het een wens om jezelf juist breed te ontwikkelen als informatiemanager? Dat kan ook! Er wordt naar de eigenschappen van de young professional gekeken en naar de wensen van de opdrachtgever om te zien of het een match is.

Wat is de overlap met Communicatie en Multimedia Design?

Maar wat is de overlap met Communicatie en Multimedia Design? In mijn optiek heeft dat alles te maken met:

  • Het onderzoek doen naar de behoeften van de stakeholders;
  • Erachter komen wat de randvoorwaarden zijn van de software waarmee gewerkt wordt (of gaat worden);
  • De stakeholders meenemen in het proces en de mogelijk onderzoeken;
  • Adviseren, uitvoeren en testen om het juiste antwoord te vinden/ oplossing te geven op een probleem.

Het visuele aspect van de opleiding helpt indirect ook mee om raakvlakken met informatiemanagement te vinden. Ik heb geleerd om data visueel te maken om vervolgens daarmee te communiceren, dat kan voor een opdrachtgever makkelijker zijn om een advies en-/ of oplossing tot zich te nemen.

Eerlijk is eerlijk, toen ik in aanraking kwam met de diverse facetten van informatiemanagement, krabde ik mijzelf even achter mijn oren. Gelukkig leerde ik al snel dat het belangrijk is om verder te kijken dan de termen die worden gebruikt in een functieomschrijving.

Match met wie ik ben

Ik ben van nature een nieuwsgierig, leergierig en sociaal persoon. Uitdagingen en vragen ga ik niet uit de weg. Sterker nog, deze ga ik graag ‘heads on’ aan. En dat met een gezonde mix van optimisme, ver- of bewondering en een kritische houding.

Ik hou ervan om mijn hoofd te breken over een onderwerp waar het antwoord soms wel en soms niet voor de hand liggend is. Dit gaat voor een groot deel hand in hand met wat er verwacht kan worden bij een informatiemanagementvraagstuk. Het fijne aan het traineeship is dat je wordt aangeleerd om zo naar informatiemanagementvraagstukken te kijken en naar te handelen.

Het is mijn doel om de brug te zijn tussen de verschillende stakeholders en de techniek. Ik geloof in een aanpak waarbij mensen bij elkaar worden gebracht en dat men het met elkaar doet. Ik ga in de komende periode van mijn traineeship en mijn loopbaan, hard mijn best doen om dit te bereiken!

Conclusie

Als iemand mij vraagt waarom ik het traineeship informatiemanagement ben gaan doen, ben ik geneigd om te vragen ‘waarom niet?’. Het past bij mij, het is leuk en het is leerzaam. Het is fijn om de optie te krijgen om te leren terwijl je werkt, dat je geen kosten hebt aan je opleiding en dat je een opdrachtgever krijgt waar je kan en bovenal mag leren.

Wil jij na het lezen van deze ervaring ook meer weten over ons traineeship Informatiemanagement? Lees hier dan meer.

;