VPN verbinding tijdens thuiswerken

Tijdens de coronacrisis zijn veel mensen verplicht om thuis te werken. Tegenwoordig kunnen we thuis bijna net zoveel doen als op het werk. Het internet maakt het mogelijk dat medewerkers vanuit huis kunnen werken met de bedrijfsgegevens. Dit kunnen onder andere financiële-, persoons- of soms zelfs medische gegevens zijn van collega’s of van klanten. Uiteraard is de bescherming van al deze gegevens belangrijk en zelfs verplicht vanuit wetgeving. VPN kan er voor zorgen dat je op een beveiligde manier verbinding maakt met het internet. Hoe werkt dit nou precies en hoe kun jij deze voor jou aanzetten? Dit zijn vragen welke in deze blog zullen worden beantwoord.

Wat is VPN en hoe werkt het?

Zonder heel diep in te gaan op de technische achtergrond van VPN (Virtual Private Network), leggen wij uit hoe een VPN-verbinding werkt. Een VPN verbinding kan worden gezien als een privé-netwerk binnen een groot openbaar netwerk. Met een VPN verbinding heb jij een beveiligde verbinding vanuit jouw netwerk naar het bedrijfsnetwerk van je werkgever.

Dit wordt allemaal automatisch gedaan door een ‘VPN-server’ en software welke op jouw apparaat is gedownload. Alles wat jij op jouw apparaat doet wordt versleuteld door software. Deze versleutelde informatie wordt naar een VPN-server gestuurd. Deze VPN-server zorgt ervoor dat de informatie leesbaar wordt gemaakt en stuurt de informatie vervolgens naar de gewenste ontvanger. De terugweg gebeurt op dezelfde manier. Er wordt informatie gestuurd naar de VPN-server, waarna deze wordt versleuteld door software op de server. De server stuurt dit vervolgens door naar jouw apparaat, waar de software er voor zorgt dat de informatie voor jou leesbaar wordt.

 width=

Waarom zou ik VPN gebruiken?

Er zijn twee voornaamste redenen waarom mensen gebruik willen maken van een VPN verbinding. Ten eerste zorgt een VPN verbinding er voor dat je anoniem en niet traceerbaar bent. Je kan dan bijvoorbeeld illegaal downloaden of streamen zonder dat je bang hoeft te zijn voor boetes of claims. De andere reden is dat je met een beveiligde verbinding niet bang hoeft te zijn dat hackers je internetverkeer onderscheppen, bekijken of aanpassen. Hierdoor kan je e-mail gehackt en je persoonsgegevens gestolen worden. Hackers kunnen hierna zichzelf voor doen als jou op het bedrijfsnetwerk of op het openbare internet.

Hoe zet ik een VPN op?

Tegenwoordig werken veel bedrijven met VPN. Vraag daarom eerst na op de IT-afdeling van je werk of er een mogelijkheid is om de VPN van je werk te gebruiken voor het thuiswerken. Als dit niet het geval is kun je op het internet een VPN-dienst aanschaffen. Op het internet zijn veel VPN diensten die worden aangeboden. Met een klein beetje zoek en speurwerk kom je er achter wat voor jou de beste VPN aanbieder is.

;