Blockchainrevolutie bij de Overheid

De blockchainrevolutie is in opkomst en ook de Rijksoverheid heeft dit maar al te goed opgemerkt. De overheid is bezig met pilots om vast te stellen welke kansen de blockchainrevolutie biedt voor de Nederlandse Overheid. Dit in het kader van de Digitale Agenda 2020. Hierin maakt de Rijksoverheid zich klaar voor de digitale informatiesamenleving in 2020. Ook als Breinstein trainee is het goed om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. De blockchainrevolutie gaat een grote impact hebben op de manier waarop wij met informatie omgaan. Goed om je daar eens verder in te verdiepen dus!

De blockchainrevolutie

Eerst even terug naar de basis. Wat houdt de blockchainrevolutie precies in? Sommige mensen noemen het de grootste innovatie sinds het internet. Het meest bekende voorbeeld van de blockchain is misschien wel de bitcoin: geld overmaken naar elkaar zonder behulp van een bank. En dat is waar de blockchaintechnologie om draait. Mensen kunnen waardevolle documenten en gegevens naar elkaar verzenden, zonder dat hierbij een tussenpersoon nodig is.

Geen notaris meer nodig

Geen notaris meer bij de verkoop van een huis of afsluiten van een hypotheek. Banken en verzekeraars zullen overbodig worden, maar ook heeft het invloed op het onderwijs, zorg en voedsel. Hoe kan dit? Het registreren gebeurt niet meer op één centrale plek, maar op een netwerk van computers. De documenten worden gecontroleerd door dit decentrale netwerk, waardoor er niet langer één instantie nodig is om de transacties te controleren. Fraude kan door deze technologie voorkomen worden en bovendien werkt het sneller en goedkoper dan een systeem met tussenpersonen. De blockchaintechnologie staat nog in de kinderschoenen en is momenteel te vergelijken met de ontwikkeling van het internet begin jaren ’90. Desalniettemin kan het een grote invloed krijgen op onze handel, economie en de overheid.

Wat gaat dit betekenen voor de overheid?

Ook de overheid kan voordelen halen uit de blockchainrevolutie. De overheid kan door middel van de blockchainrevolutie zijn processen compleet anders inrichten en daarmee veel tijd en geld besparen. De overheid kan door middel van deze technologie zijn relatie met de burgers veranderen op het gebied van gegevensbeheer, transparantie en vertrouwen. Omdat de blockchainrevolutie voor velen nog voelt als een abstract, vaag begrip leggen we wat concrete voorbeelden uit van de blockchainrevolutie binnen de overheid.

Subsidieverleningen

Om in aanmerking te komen voor een subsidie moet je vandaag de dag nog een aanvraag indienen bij de gemeente of desbetreffende instantie. Zij moeten vervolgens checks uitvoeren bij verschillende instanties om te controleren of je voldoet aan de subsidievoorwaarden. Deze checks moeten worden vastgesteld in een specifieke tijdsvolgorde. Door de blockchaintechnologie kunnen de checks op het zelfde moment worden gedaan door de verschillende instanties. Zo kunnen zowel de burgers, als de ketenpartners inzicht krijgen in de status van de aanvraag.

Persoonsgegevens

Daarnaast maakt de blockchaintechnologie het ook mogelijk om geen gebruik meer te hoeven maken van persoonsgegevens middels een paspoort, identiteitskaart of DigiD. Het Ministerie van Binnenlandse zaken is momenteel bezig met het uitzoeken van de mogelijkheden rondom de betrouwbaarheid van een digitale identiteit. Hierbij zouden de huidige persoonsgegevens worden vastgelegd in een landelijke blockchain. Je kunt vervolgens je identiteit bij je dragen door middel van mobiele applicaties.

Zelf bepalen wie wat ziet

Je kunt als burger hierbij ook zelf bepalen met wie je deze informatie vervolgens deelt. Denk bijvoorbeeld aan het legitimeren bij de aankoop van alcohol. Via de blockchaintechnologie kan de verkoper eenvoudig de leeftijd van de burger aanvragen en zo bepalen of hij of zij de alcohol mag kopen. Hierbij kan de burger dan zelf bepalen dat diegene alleen zijn geboortedatum mag zien. Zo blijven de overige persoonsgegevens beschermd.

Pilots

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de pilots die de Rijksoverheid op dit moment heeft lopen rondom de blockchainrevolutie. Desalniettemin geeft het een duidelijk beeld van de veranderende werkwijze waar we ook als Breinstein trainee rekening mee kunnen houden. Het mag duidelijk zijn dat we door deze technologie op een hele andere manier moeten omgaan met informatie. Als trainee is het goed om op de hoogte te zijn van wat er speelt binnen de overheid, ondanks dat de directe gevolgen nog een aantal jaar op zich zullen laten wachten.

Ben jij geïnteresseerd in een traineeship informatiemanagement of een traineeship verandermanagement om als trainee informatiemanagement aan de slag te gaan? Kijk dan naar onze vacatures en bekijk direct het traineeship informatiemanagement!

;