Cybercrime: Online weerbaarheid

Hoe cybercrime safe ben jij?

Pling! Je ontvangt een e-mail van KPN. Je hebt een achterstallige betaling van maar liefst zestig euro. Maar sinds wanneer ontvang jij facturen op jouw zakelijke e-mailadres? Nieuwsgierig naar de reden hierachter open jij de bijgevoegde PDF. En vanaf dat moment is het goed mis. Het blijkt een phishing mail te zijn. Je bent, ondanks dat je het misschien niet eens doorhebt, slachtoffer geworden van cybercrime. Digitale criminaliteit is de sterkst groeiende vorm van economische misdrijven. En echt vreemd is deze trend ook niet te noemen. Door het massale bereik en de anonimiteit van het internet is cybercrime een zeer aantrekkelijke vorm van criminaliteit.

Maar waartegen dien jij jezelf (of jouw organisatie) te beschermen? En hoe bestrijdt je cybercrime? Het zijn logische vragen die opkomen bij deze ontastbare vorm van criminaliteit. Echter, zijn de vragen niet altijd even eenvoudig te beantwoorden. Alles valt en staat met de situatie waarin de cybercrime plaatsvindt. Daarnaast heeft elke persoon of organisatie eigen belangen. Voor elke situatie is er dan ook een persoonlijke benadering nodig.

Tegen wat (of wie) dienen wij ons te beschermen?

Wanneer men het heeft over cybercrime denkt men vaak aan intelligente jonge hackers, die op een sluwe wijze geld ontfutselen bij individuen. Maar deze stereotypering is niet juist. Cybercrime omvat alle soorten dader(groeperingen), van scriptkiddies tot georganiseerde misdaad. Dit maakt de aanpak voor autoriteiten dan ook een stuk lastiger. Ook de diverse methoden die er gebruikt worden om cybercrime te plegen varieert stevig.

Hoe bestrijd je cybercrime?

De complexiteit waarmee deze digitale oorlogsvoering plaatsvindt is van een bijzonder hoog niveau. Geavanceerde middelen en technieken, zoals gebruikt worden door goed- en kwaadwillenden, dragen hieraan bij. Dit maakt de bestrijding dan ook aanzienlijk lastiger. Vanuit een bedrijfskundige invalshoek kan gesteld worden dat de aanpak van dit probleem altijd integraal plaats moet vinden. De samenhang tussen logische, fysieke en menselijke aspecten moet worden gewaarborgd. Vanuit de logische kant moeten netwerken en systemen secuur en veilig worden ingericht. De fysieke kant van ICT (denk aan datacenters of andere hardware) moet werkelijk beveiligd worden. Daarnaast speelt de menselijke factor wellicht de grootste rol. En laat hier juist de meeste ruimte voor verbetering liggen. Het veiligheidsbewustzijn van jou (als werknemer of als individu) heeft grote invloed op het veilig kunnen werken en voorkomen van cybercrime.

Zoals hierboven te lezen valt is het van essentieel belang om online goed weerbaar te zijn. De innovatie brengt risico’s met zich mee en daarop moet ook jij bedacht zijn. Blijf logisch en nuchter nadenken. Want zoals ik al stelde, valt de meeste progressie op het gebied van online weerbaarheid tegen cybercrime, te behalen bij de persoon tussen de bureaustoel en de monitor.

Mijn naam is Daniël Gorter, een 22-jarige trainee Security & Privacy met een passie om het raakvlak tussen mens en ICT inzichtelijker en veiliger te maken.

;