Interview met Marjolijn Klösters – Cyber Security

‘Een mooie tussenstap van het studentenleven naar het werkende leven’

Na de vooropleiding voor de Politieacademie tot hoofdagent op het Koning Willem 1 College en de hbo-studie Integrale Veiligheidskunde aan de Hogeschool Utrecht, besloot Marjolijn Klösters (25) dat ze zich nog verder wilde ontwikkelen in de richting van Cyber Security. Omdat ze ook graag al concreet aan de slag wilde, koos ze voor een traineeship van Breinstein. “Het is de ideale mix van werken en leren en een mooie tussenstap van het studentenleven naar het werkende leven.”

Hoe zou je jezelf typeren?
“Ik zie mezelf als een gedreven teamplayer die zich continue wil blijven ontwikkelen. Ik ben zowel communicatief als analytisch sterk. Toen ik klaar was met mijn hbo-opleiding wist ik zeker dat ik nog verder wilde studeren. Mijn afstudeerscriptie schreef ik bij de districtsrecherche Gelderland-Zuid bij de politie in Nijmegen. Mijn afstudeeronderzoek heeft bijgedragen aan de strijd tegen ondermijning in dit district. Ik onderzocht de politiële aanpak van synthetische drugslabs in Gelderland-Zuid en heb gekeken naar mogelijke verbeteringen in de samenwerking tussen de basisteams en de districtsrecherche. Het was een uitdagend onderzoek, maar daar hou ik van.”

Hoe ben je met Breinstein in aanraking gekomen?
“Ik heb stage gelopen bij onder meer Defensie, op de stafafdeling Beveiligingscoördinator van de Landmacht, en kwam toen in aanraking met het thema Cyber Security. Ik wist meteen: dit vind ik interessant en heeft de toekomst. Ik ben mij gaan oriënteren hoe ik mij hier verder in kon bekwamen en kwam al snel uit bij het tweejarig traineeship van Breinstein. Ik werd benaderd door een recruiter van Breinstein, maar kende de organisatie niet. Toen ik op de website keek, werd ik meteen enthousiast. Ik besloot op gesprek te gaan en dat voelde meteen goed. Ze hebben een mooi opleidingsprogramma, uitdagende opdrachten bij aansprekende werkgevers en de arbeidsvoorwaarden zijn goed. Ze bieden meteen zekerheid doordat je gelijk een vast contract krijgt.”

En hoe bevalt het tot nu toe?
“Het bleek een superkeuze! Ik heb het hier enorm naar mijn zin. Ik leer hier zo ontzettend veel. Bovendien zit je in een klas, wat heel gezellig is. Omdat iedereen een andere achtergrond heeft, leer je heel veel van elkaar. Ik voel dat ik hard op weg ben om in korte tijd een expert te worden en de materie is razend interessant. De lessen worden onder meer verzorgd door Antwerp Management School (AMS) en je behaalt certificaten die je marktwaarde vergroten. Kortom: ik heb nog geen seconde spijt gehad!”

Wanneer ben je gestart en waar houdt een Young Professional Cyber Security bij Breinstein zich zoal mee bezig?
“Ik ben ingestroomd in november 2021 en het programma duurt in totaal twee jaar. Tijdens het traineeship Cyber Security ontwikkel ik mij op het gebied van privacy (Algemene Verordening Gegevensbescherming), (digitale) veiligheid van informatie en processen (onder andere ISO- en NEN-normen), leidinggeven en consultancy. Het traineeship biedt theoretische en praktijkgerichte inzichten door middel van masterclasses, gegeven door hoogleraren van de AMS en professionals uit het bedrijfsleven. Daarnaast ga je meteen direct aan de slag in de praktijk.”

Bij welke opdrachtgevers ben je als eerste aan de slag gegaan?
“Mijn eerste opdracht was bij Ro!Entree, de klantenservice van de Gemeente Rotterdam. Hier heb ik vier maanden gewerkt aan een praktische, concrete opdracht op het gebied van privacy. Op basis van een self-assessment bleek dat het privacy-volwassenheidsniveau omhoog moest en ik mocht helpen dit handen en voeten te geven. Ik heb mij onder meer bezig gehouden met het ontwikkelen van beleid, het opstellen van protocollen en het verhogen van awareness binnen de organisatie. Het was een superleuk team en ik voelde me goed op mijn plek. Bovendien zat ik in het gebouw De Rotterdam, met uitzicht op de Erasmusbrug. Wie wil dat nou niet?”

Wat ben je daarna gaan doen?
“Ik werk sinds augustus 2022 als Privacy Officer & Projectmedewerker NEN7510 bij een samenwerkingsverband van drie GGD’en: de GGD Hart voor Brabant, GGD West-Brabant en GGD Noordoost Gelderland. Zij maken namelijk alle drie gebruik van het Shared Service Center. Het is de bedoeling dat de organisaties begin 2024 NEN7510 gecertificeerd zijn en ik mag helpen ze daarvoor klaar te stomen. Ik hou mij bezig met het in kaart brengen van de processen en procedures en probeer ook de awareness onder medewerkers op het gebied van informatiebeveiliging en privacy te vergroten. De GGD’en hebben vooral een zorghart met oog voor de patiënt en dat is natuurlijk prachtig, maar het security-volwassenheidsniveau moet uiteindelijk wel naar een hoger niveau worden gebracht.”

Wat zie jij als de belangrijkste toegevoegde waarde van Young Professionals op het gebied van Cyber Security?
“Onze enorme drive en onze frisse blik. We komen nog maar net uit de schoolbanken en zijn nog niet gekleurd door een organisatie. Bovendien beschikken alle Young Professionals van Breinstein over een groot netwerk. We hebben intensief contact met hoogleraren en docenten die actief zijn in de praktijk, andere (oud-)Young Professionals, onze klasgenoten en onze coach, recruiter en accountmanager. Er is altijd wel iemand die mee wil denken over een slimme oplossing.”

Wat vind je het leukste aan Breinstein?
“Het is een jonge, gezellige en informele organisatie. Iedereen is heel betrokken en wil graag nieuwe dingen leren. Je merkt aan alles dat ontwikkeling hier op 1 staat. Regelmatig zijn er borrels en er worden ook andere leuke dingen georganiseerd om elkaar beter te leren kennen. Zo hebben we binnenkort een sportdag en aansluitend een barbecue.”

Hoe zie jij de toekomst?
“Vóór dit traineeship had ik altijd de ambitie om binnen de politieorganisatie te werken, in welke hoedanigheid dan ook. Maar nu denk ik dat ik mij eerst verder wil ontwikkelen in de private sector, met de focus op cyber security. Puur doordat het thema zo onwijs belangrijk is, en de komende jaren alleen nog maar relevanter wordt. Het is heel prettig dat je hier als starter eerst twee jaar werkervaring op kan doen. Normaal kom je als starter lastig binnen bij veel werkgevers, omdat vrijwel overal om ervaren mensen wordt gevraagd. Dit is een mooie ingang bij aantrekkelijke werkgevers en na afloop van je traineeship heb je twee jaar ervaring en kan je bijna overal aan de slag.”