Zo vind jij jouw ideale baan

Psst! Nog even en je bent afgestudeerd. Lekker bezig! Je sluit straks een hele bijzondere periode af: je studententijd. Dus geniet er nog maar even goed van. En ben jij al klaar voor de volgende stap: ‘het werkende leven’? Of moet je er nog niet aan denken en schuif je het liever nog even voor je uit? Omdat er heel veel op je af gaat komen, helpen wij je graag bij de oriëntatie op je eerste echte baan. Wat zijn je opties? Wat past bij jou? Hoe ga je op zoek naar je eerste baan en hoe ziet een sollicitatieperiode er meestal uit? Met behulp van onze tips vind jij vast iets wat goed bij jou past!

De overgang van student naar young professional is geen gemakkelijke. Het verschil tussen die twee levens is groot. Des te belangrijker om een supertoffe baan te vinden die goed bij jou past. Maar… hoe vind je die? In dit artikel geven we je handige tips & tricks voor je zoektocht.


TIP 1: bereid je voor op de banenmarkt
Toegegeven: er zijn generaties geweest die het lastiger hadden bij hun entree op de arbeidsmarkt. Op dit moment is er vrijwel in iedere beroepsgroep schaarste. UWV noemt de krapte van nu zelfs ongekend. Dus het goede nieuws is dat de keuze voor jou waarschijnlijk reuze is! Maar ja… dat lost jouw probleem van ‘wat past bij mij?’ nog niet op. Sterker nog: de kans op keuzestress is groot als er van alle kanten aan je getrokken wordt.
Maar geen paniek: voordat je gaat solliciteren zijn er een aantal dingen die je kunt doen om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden. Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent op LinkedIn en relevante carrièreplatforms en vacaturesites. Hou je profiel up-to-date, zodat recruiters een goede indruk krijgen van wie jij bent. Meld je aan voor carrière-evenementen of inhouse-dagen (in deze mail vind je bijvoorbeeld een uitnodiging voor die van Breinstein!). Dit is een laagdrempelige manier om werkgevers te ontmoeten en een gesprek aan te knopen met recruiters of andere werknemers. Zeker de young professionals die jou recent zijn voorgegaan kunnen je een goed beeld geven van de organisatie en je vertellen hoe het is om er te werken.


TIP 2: Weet wat je wil
Je bent echt niet de enige die nog niet precies weet wat je wil. Zelfs mensen die al jarenlang werken hebben dit vaak nog niet helemaal helder. Soms kan het heel lastig zijn om voor jezelf te bepalen of een bepaalde organisatie of functie goed bij je past. Ons advies? Oriënteer je goed en ga altijd op je gevoel af! Voelt iets niet helemaal goed, dan blijkt dit later vaak te kloppen. Dus ga op zoek naar een werkgever die qua sfeer en cultuur goed bij jou past. Je ontdekt dit door op een rijtje te zetten wat voor persoon je bent en uit te zoeken wat jij belangrijk vindt in een baan. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk om jezelf continu te blijven ontwikkelen? Wil je bij de hand genomen worden, of verlang je juist naar veel zelfstandigheid? Hou je van een informele of juist een formele sfeer? Vind je het belangrijk dat je vaak remote kan werken? Wil je veel of weinig reizen? Allemaal zaken waar je goed over na moet denken voordat je op banenjacht gaat.

TIP 3: Praat met anderen
Als jij nog niet helemaal zeker weet wat je wilt, dan is het zeker een idee om met mensen in je omgeving (familie, vrienden en studiegenoten) te praten die al wat werkervaring hebben. Zij kennen je waarschijnlijk als de beste, waardoor zij een redelijke inschatting kunnen maken over jouw talenten en vaardigheden. Je kunt ook eens gaan praten met een loopbaancoach en/of een persoonlijkheids- en interessetest doen.
De cultuur van een organisatie – en dan hebben we het niet over wat er beweerd wordt in die glossy brochure of op die hippe website – ontdek je pas echt door het gesprek aan te gaan met mensen die er werken, of hebben gewerkt. Zo leer je of de genoemde kernwaarden wel echt in het DNA van de organisatie zitten. Je kunt ook kijken op recensiesite Glassdoor. Hier kan je aangeven welke criteria voor jou het belangrijkst zijn en vervolgens zoeken op beoordelingen van (oud)werknemers van allerlei organisaties. Verder doen verschillende instanties ieder jaar onderzoek naar de favoriete werkgevers binnen diverse sectoren. Ook dit is een handige manier om meer te weten te komen over de mogelijkheden en cultuur van bepaalde organisaties.

TIP 4: Probeer dingen uit
Weet je het na bovengenoemde stappen nog niet? Dan is het tijd om te stoppen met malen en simpelweg dingen uit te proberen. Zo ontdek je pas echt of iets bij je past. Traineeships zijn daar trouwens ideaal voor: je neemt op verschillende plekken een kijkje in de keuken en vervult vaak meerdere rollen. Bovendien volg je een opleidingsprogramma en werk je aan je persoonlijke ontwikkeling, onder begeleiding van een field coach. Door die ervaring kom je veel te weten over waar jouw talenten en interesses liggen. Breinstein biedt op dit moment vier verschillende soorten traineeships aan: Informatiemanagement, Cyber Security, Data Analytics en Duurzaamheid & Innovatie. Hier lees je er meer over. Wil je weten welk traineeship bij jou past? Doe de test!

TIP 5: Solliciteren doe je zo
Het inzetten van jouw netwerk is een goede strategie om een leuke eerste baan te vinden. Vraag eens rond in jouw omgeving of laat via social media weten dat je op zoek bent naar een baan. Studieverenigingen of loopbaanbegeleiders binnen jouw universiteit of hogeschool kunnen je vaak helpen met het oefenen van een sollicitatiegesprek of een cursus netwerken via LinkedIn. Een andere tip is contact opnemen met mensen die beroepen uitoefenen die jouw interesse hebben. Door met hen te praten kom je erachter welke kwaliteiten je voor dat beroep nodig hebt en vaak kunnen zij je handige tips geven. Of bezoek netwerkevents of word lid van een beroeps- of branchevereniging in jouw werkveld. Je kunt ook gebruik maken van vacaturesites en uitzendbureaus bij je zoektocht.
Zorg in ieder geval altijd voor een goed cv. Uit onderzoek blijkt dat recruiters die in slechts 6 seconden beoordelen. Zorg dus dat deze eruit springt, up-to-date is en aangepast is aan de vacature waarop je reageert. Als je cv niet goed aansluit bij de baan waarop je solliciteert, zijn er verschillende manieren hoe je je cv een update kunt geven.
Je motivatiebrief mag geen herhaling zijn van je cv. Dit is een veel gemaakte fout. Met jouw motivatiebrief kun jij vertellen wie je bent, waarom jij graag deze baan wilt en wat jij toe kan toevoegen aan de organisatie. Zorg ook dat elke motivatiebrief specifiek gericht is op de positie waarvoor je solliciteert.

TIP 6: Wees flexibel
Het vinden van een geschikte eerste baan is voor vrijwel iedereen een uitdaging. Je zult waarschijnlijk moeten leren omgaan met afwijzingen en teleurstellingen. Blijf positief en leer hiervan. Je kunt een recruiter altijd vragen om feedback en tips. Zo kan jij je bij de volgende sollicitatie weer verbeteren. Als je langer moeite hebt met het vinden van je ideale eerste baan, wees dan flexibel en overweeg alternatieven. Solliciteer ook eens op de baan die op het eerste gezicht minder geschikt lijkt. Wie weet verbaas je jezelf, stel je je mening bij tijdens de sollicitatieprocedure en met een beetje geluk bevalt die baan wel heel goed.

TIP 7: Geniet!
Tot slot.. probeer ook te genieten van deze periode. Je hebt immers nog je hele leven om te werken!

;