Zo overleef jij je laatste studiejaar

Zie jij ook een beetje op tegen je laatste studiejaar? Of kan jij juist niet wachten op de volgende stap in je leven? Hoe dan ook: zo’n afstudeerjaar is best pittig! In dit artikel geven we je een aantal survivaltips & -tricks om je diploma te halen. Natuurlijk wordt het hard ploeteren, maar vergeet vooral ook niet te genieten.

Uiteindelijk moet elke student er een keertje aan geloven: afstuderen. Dus ja, ook jij! Maar hoe sla jij je door dat laatste, vaak stressvolle, jaar heen? Om je een handje te helpen hebben we een aantal handige afstudeertips op een rijtje gezet. En ja… het is een cliché, maar iedereen die dit zegt heeft WEL gelijk: een goed begin is het halve werk. Dus: mouwen opstropen en gaan met die banaan!

TIP 1: Bereid je goed voor
Zet op een rijtje wat je allemaal moet doen in je laatste jaar, zodat je goed weet wat je kunt verwachten als je gaat afstuderen. Moet je nog een minor doen? Onderzoek de keuzes die je hebt en welke richting je op wil. Is er een stage gekoppeld aan je afstudeerscriptie? Kijk van tevoren naar de criteria en mogelijkheden en ga op tijd op zoek naar een interessante opdracht en afstudeerplek. Check voor de zekerheid of al je cijfers kloppen en of er nog vakken openstaan, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan. Weet je al wat je wilt gaan doen als je afgestudeerd bent? Maak dan met dit idee in je achterhoofd keuzes voor je minor, afstudeerstage of scriptieonderwerp. Dat helpt je namelijk alvast een stuk in de juiste richting.

TIP 2: Vertel mensen over jouw ideeën
Ooit wel eens gehoord van de uitspraak: twee mensen weten meer dan één? Vertel zoveel mogelijk mensen over jouw ideeën. En dan niet alleen je ouders en je beste vrienden. Maar ook je tante, je buurman, je sporttrainer, de gitarist in je band, je huisgenoten, of je scharrels. Zo kan jouw omgeving ook rondkijken voor een interessante plek waar je kunt afstuderen of leuke werkgever die bij jou past. Via-via netwerken zijn niet voor niets het belangrijkste kanaal bij het vinden van een baan. En weet je het nog niet precies? Dan helpt sparren met anderen je ook om zaken op een rijtje te krijgen.

TIP 3: Maak een planning en ga van start
Heb je gekozen welke minor je gaat doen, waar je je afstudeerstage gaat lopen en wat het onderwerp van je scriptie zal zijn? Dan wordt het tijd voor het maken van een goede planning. Wees hierbij wel realistisch, want het is belangrijk dat je jezelf er ook aan houdt. Verdeel je tijd goed tussen werk en privé en hou rekening met uitloop, mocht er iets tegenzitten. Haal je je planning een keer niet? Wees niet te streng voor jezelf en stel je plannen bij. Hou dus rekening met uitloop in je schema.
Na het maken van de planning, begint pas het echte werk. Stel dat niet te lang uit, want van uitstel komt af… Ja, ja, je weet het allemaal wel. Veel studenten lopen studievertraging op bij hun afstudeeropdracht. Bijvoorbeeld omdat ze te weinig tijd vrijmaken voor het schrijven van hun scriptie, doordat ze te veel meewerken bij hun afstudeerbedrijf. Maak van tevoren een goede verdeling. Je kan bijvoorbeeld twee dagen in de week meewerken en de rest van de week besteden aan het schrijven van je scriptie. Soms kan het ook handig zijn om bijbaantjes in het weekend of in de avonduren op te zeggen of even ‘on hold’ te zetten als je ook al vijf dagen in de week bij je stagebedrijf rondloopt. Op die manier heb je nog genoeg tijd om leuke dingen te doen én om aan je scriptie te werken.

TIP 4: Zorg voor zo min mogelijk afleiding
Als je aan de slag gaat, zorg dan voor zo weinig mogelijk afleiding. Uit onderzoek blijkt dat je na elke interruptie 15 tot 25 minuten nodig hebt voordat je weer echt geconcentreerd werkt. Dus leg die telefoon of tablet aan de kant of zet ‘m in vliegtuigstand. En maak niet de fout om net weer een nieuw seizoen te starten van je favoriete serie op Netflix, waardoor je weer dagenlang zit te bingen. Zorg voor een rustige werkplek en zoek uit wat goed voor jou werkt om je zo goed mogelijk te concentreren. Wellicht is dat een noise cancelling headphone? Op YouTube en Spotify staan trouwens veel playlists met muziek die je helpen om geconcentreerd te kunnen werken. Bekijk hier enkele suggesties. In de praktijk blijkt dat tijdblokken van 1,5 tot 2 uur het best werken om ergens geconcentreerd aan te werken. Daarna zoek je even de ontspanning: maak bijvoorbeeld een ommetje of zet even wat ‘foute’ muziek op waar je op los kunt gaan. Zorg ook voor een opgeruimde werkplek, want rommel leidt af en zorgt voor een onrustig gevoel. Maak je werkplek zo aangenaam mogelijk: zorg voor voldoende lichtinval en de juiste temperatuur. Heb je het koud? Trek die joggingbroek met fluffy socks of je favoriete onesie gerust aan! Oké, als je naar kantoor gaat en de rest zit strak in pak en begint te fronsen bij het zien van jouw outfit, is het wellicht een idee om een thuiswerkdag in pyjama in te plannen? 😉

TIP 5: Beloon jezelf
Je kent het motto van Google ‘Work hard, play hard’ vast wel? Dat geldt ook voor jou! Af en toe moet je jezelf iets leuks gunnen na al dat harde werken, want anders hou je het niet vol. Dus gun jezelf dat feestje, festival of weekendje weg, want het moet wel leuk blijven. Die studententijd komt namelijk nooit meer terug, dus enjoy life to the fullest! En jij weet heus zelf wel wanneer je het te gek hebt gemaakt en het tijd is om de teugels weer aan te halen. Zo niet: omring je met mensen die je af en toe met je neus op de feiten drukken. 😉

Tot slot: afstuderen is misschien wat beangstigend, maar vergeet niet dat het vooral een geweldige ervaring is, die je hopelijk nog heel lang bij zal blijven. Je bent niet voor niets zover gekomen, dus blijf geloven in jezelf. En vooral: geniet! Hopelijk helpen deze tips je daarbij. Breinstein wenst je heel veel succes en plezier met afstuderen. Zet ‘m op, you can do this!

;