Waarom werken bij de overheid juist cool is!

werken-bij-de-overheid

Werken bij de overheid, is dat niet saai? Deze vraag wordt vaak gesteld. Mensen zien de overheid nog steeds als stoffig en hiërarchisch. Maar is dat nog wel zo? Klopt ons beeld van deze organisaties nog wel?

Ik ben van mening dat werken bij de overheid juist heel interessant kan zijn. Waarom? Hieronder beschrijf ik drie redenen waarom werken bij de overheid in mijn ogen juist verrijkend is en van toegevoegde waarde kan zijn. Niet alleen voor jou, ook voor de overheid.

1: Bijdragen aan de ontwikkeling van de maatschappij

Goed. Voordat je gelijk begint te sputteren en met tegenargumenten komt als: “Werken bij de overheid gaat trager dan bij bedrijven”, “ze hebben een 9 tot 5 mentaliteit” en “iedereen moet zijn ‘plasje’ overal overheen doen”, dan moet ik toegeven dat overheidsinstanties inderdaad op een andere manier werken dan bedrijven. Zij zijn er niet om winst te maken en dat geeft het werk een andere lading. Ambtenaren werken niet om zoveel mogelijk geld binnen te halen. Ambtenaren werken voor de maatschappij. Werken bij de overheid betekent willen bijdragen aan de ontwikkeling van de maatschappij!

Wil je bezig zijn met projecten om een dorp, stad, provincie of het hele rijk beter te maken? Werken bij de overheid betekent dat je hieraan kan bijdragen! Hierbij is het van belang om te weten dat alles wat men extern ziet, intern ook goed geregeld moet zijn. Voor een kleine actie zoals je waterrekening digitaal kunnen bekijken, is achter de schermen meer werk verricht dan je kunt bedenken. Het maakt niet uit op welke afdeling je werkt en met welk project je bezig bent. Alles wat je doet is voor de burgers en bedrijven, zowel extern als intern. Dat maakt werken bij de overheid uniek.

2: Helpen bij de overgang van hiërarchie naar een andere manier van werken

Als we kijken naar hoe de overheid vroeger werkte en nu, dan zien we een verandering. Voorheen waren overheidsinstanties hiërarchisch ingesteld, dit is niet meer zo. Veel overheidsinstanties zijn bezig met een reorganisatie of een transitie waarin een nieuwe manier van werken wordt geïntroduceerd. Als jij het interessant vindt om hieraan bij te dragen en mee te denken, dan is werken bij de overheid misschien ook wel iets voor jou. Het is namelijk niet alleen een spannende tijd voor hen, maar het kan voor jou ook heel interessant én leerzaam zijn. Zij hebben namelijk alle hulp nodig als het gaat om bijvoorbeeld ‘Het Nieuwe Werken’.

Bedrijven die zelfsturende teams introduceren moeten hiervoor veel vragen aan hun medewerker. Het gaat met vallen en opstaan en kost veel tijd. Voor bedrijven is zo een verandering al veel. Hoe moet dit dan wel niet zijn voor een gemeente? Veel medewerkers zijn nog gewend om op een ‘oude’ manier te werken en dat moet allemaal anders. Iedereen moet ineens thuis kunnen werken en medewerkers moeten meer taakvolwassen worden. Dit maakt het voor ons, de informatiespecialisten, werken bij de overheid zo bijzonder. Ze hebben hulp nodig en dat kunnen wij hen geven.

3: Werken bij de overheid en jouw kennis en kunde overdragen

De wereld verandert en de overheid dus ook. De nieuwe manier van werken, waar ik het in de vorige paragraaf al over had, is meer dan overstappen naar iets anders. Het vraagt kennis en kunde die niet iedereen binnen de organisatie heeft. Bij overheidsinstanties zijn er veel medewerkers die daar al meer dan 25 jaar werken. Zij hebben 25 jaar op een hiërarchische manier gewerkt en vaak ook al veel veranderingen hebben meegemaakt. Nu krijgen zij ineens te maken met digitalisering, thuiswerken en alles moet snel en overal kunnen. De overheid heeft daarom jongeren nodig. Jongeren kennen de snelle en digitale wereld als geen ander en weten hoe hier mee om te gaan. Deze kennis en kunde heeft niet iedereen en het is aan ons, aan jou om dit over te brengen.

Werken bij de overheid betekent dus ook dat jij, als jong persoon, met een frisse bik naar situaties kan kijken en je collega’s daarmee kan helpen. Als je ergens een aantal jaar werkt dan creëer je een tunnelvisie. Het is aan ons om daar collega’s bewust van te maken en ze te helpen om uit die tunnelvisie te stappen. Wij moeten ze laten zien hoe het ook kan, in deze snelle en digitale wereld. Zij zijn digibeet? Nee, absoluut niet. Maar zij kunnen wel de hulp gebruiken om eens anders naar een situatie te kijken en wij kunnen tegelijkertijd weer veel leren van de kennis die zij de afgelopen jaren hebben opgedaan.

Werken bij de overheid? Ja, ik zou het doen!

Werken bij de overheid. Moet je dat nu wel of niet doen? Ik ben zeker voor. Werken bij de overheid is cool en je kan er zoveel doen. Je bent niet alleen maatschappelijk bezig, je helpt ze met jouw kennis en dat terwijl er zoveel gebeurt. Als veranderaar / informatiemanager is deze tijd, juist deze tijd bij de overheid fantastisch. Werken bij de overheid geeft je een kans om een deel uit te maken van een bijzonder proces; organisaties gaan over van hiërarchie naar plekken waar medewerkers volledig digitaal werken, zelfsturend zijn en een grote taakvolwassenheid hebben. Wil jij dit missen?

Ben jij geïnteresseerd in een traineeship informatiemanagement of een traineeship verandermanagement om als trainee informatiemanagement aan de slag te gaan? Kijk dan op www.breinstein.nl naar het traineeship informatiemanagement!

;