Van je hobby je werk maken

Spelletjes en puzzels, ze zijn er bij mij met de paplepel ingegoten. Iedere zondagmiddag, na de lunch, trokken we een groot familiespel uit de kast om met het hele gezin Monopoly, Pictionary of het ‘Reis om de wereld in 80 dagen’ bordspel te spelen. Na al die jaren en nu we allemaal volwassen zijn, doen we dat nog steeds. Van mijn oma leerde ik als klein meisje hoe ik woordzoekers moest oplossen en toen ik mijn oma vroeg uit te leggen hoe je een Japanse puzzel maakt, volgde al gauw de Sudoku’s, Nonogrammen en nog wat later de Kakuro.

Mijn ‘levens’ puzzel

Ik heb veel puzzels opgelost in mijn leven. Sommigen waren in no time klaar. Over anderen deed ik een stuk langer. Wat ik ‘later wilde worden’ bijvoorbeeld, was voor mij lange tijd een flinke puzzel. Honderd verschillende beroepen kwamen er door de jaren heen voorbij waarvan ik enthousiast werd. Mijn gedachten gingen ongeveer zo: “Dit is leuk, ik word rechercheur. Maar wacht even! Psychiater zijn is ook leuk. Zal ik daarvoor kiezen?” Wat al deze beroepen gemeen hadden, was dat ze iets te maken hadden met ‘anderen helpen’. En waar het begon om op kleine schaal één op één met mensen in gesprek te gaan over hun problemen, groeide mijn drive door naar een grotere schaal. Meer mensen in één keer helpen door op grote schaal onderzoek te doen naar bijvoorbeeld de risicofactoren van crimineel gedrag.

De oplossing

De oplossing van deze puzzel kwam afgelopen mei toen ik een beetje op Linkedin zat te struinen en de vacature voor de traineeship Business Analytics en Data Science voorbij kwam. Ik wist vrij weinig over Data Science en had eigenlijk nooit overwogen dat het iets voor mij kon zijn. Door middel van data-analyses in kaart brengen hoe de kwaliteit van zorg of hoe veiligheid verbeterd kan worden en daarmee mensen helpen. Dat klonk alsof ik van mijn hobby mijn werk kon maken. Iets waarvan ik dacht dat alleen creatievelingen, zoals kunstenaars, acteurs en muzikanten dat zouden zeggen. Maar in mijn hoofd, leek dit puzzelstukje, naadloos te passen tussen de andere stukjes, die al wel op hun plek lagen.

De start van mijn puzzel

Inmiddels zijn we 6 maanden verder, ben ik afgestudeerd en op vakantie geweest, zodat ik helemaal uitgerust aan mijn eerste puzzel kan beginnen. Ik start bij de Gemeente Utrecht om mee te werken aan de City Deal ‘Zicht op Ondermijning’. Een project gericht op versterking en verbetering van de preventieve aanpak van ondermijnende criminaliteit door gebruik van Data Science. Ik sta trappelend klaar in de startblokken, om mee te gaan werken aan dit project. Puzzelaar en crime fighter ineen!

 

;