Nu gaat de opleiding Business Analytics en Data Science echt van start..

*Let op: Spoiler alert!*

In deze blog staan spoilers over een lesdag. Wil jij je tijdens de lesdag liever laten verassen? Dan kun je deze blog beter overslaan en één van onze andere blogs lezen!

Maandag 23 en dinsdag 24 april, de eerste lesdagen van het traineeship Business Analytics en Data Science. Hier ging het voor ons allemaal écht beginnen. We hadden al een tweedaagse kick-off gehad om elkaar, de trainees, beter te leren kennen. Maar nu was het tijd om het lesmateriaal beter te leren kennen. Het werden meteen twee informatieve dagen, waar ik hier een impressie van zal geven.

De waarde van data

Het begon allemaal maandagochtend 10.00u in de telefooncentrale in Alkmaar. De eerste collegedag werd verzorgd door Marijn Plomp, die we de tweede dag terug zouden zien, en Frans Feldberg. Met hen zijn we in de ochtend vooral bezig geweest met hoe wij onszelf zien over drie jaar en in welke functies, wat big data is, wat de rol van business intelligence & analytics (BI&A) is en hoe mensen hier vaak tegenaan kijken. Een goede business intelligence consultant moet als het ware twee werelden verbinden: die van de business en die van de IT. Of zoals het vaker wordt genoemd: de schaap met vijf poten.

Na de lunch

Na een goed verzorgde lunch met belegde broodjes, soep en vers fruit, gingen we in de middag verder de diepte in. Frans nam ons mee in het belang van big data en Business Analytics & Intelligence voor organisaties. Ze kunnen hierdoor bijvoorbeeld een concurrentievoordeel behalen tov andere organisaties, betere beslissingen maken of meer kennis verkrijgen. Verder heeft hij verteld wat BI&A precies doet: ‘discovering what you don’t know you don’t know’, en hoe je dit kan bereiken binnen een organisatie. Hij heeft ons hiervoor meegenomen in de wereld van datalakes, datawarehouses en bijbehorende sterschema’s.

Na een intensieve eerste dag stond een borrel gepland bij de telefooncentrale waar we nog even met elkaar konden napraten. Al gauw begaven de eerste mensen zich richting station om thuis bij te komen en de volgende dag weer fris en fruit ertegenaan te kunnen.

Business Analytics & Intelligence

Dinsdag gingen we verder met Marijn, die ons vertelde over de basis principes van data management, big data dieper heeft behandeld en ons heeft verteld over de managementaspecten van BI&A. Dit alles echter niet voordat we de taart hadden aangesneden en hadden gezongen voor de jarige in ons midden.

Met betrekking tot datamanagement legde hij ons het belang van informatiebehoefte, data kwaliteit, ‘data governance’ en de privacy en ethiek rondom data uit. Op het gebied van big data heeft hij een aantal praktische voorbeelden gegeven en de zorgen en uitdagingen die big data kent, besproken. Om de managementaspecten beter te begrijpen, hebben we een individuele en

Afronding eerste lesdagen

Aan al het goede komt een einde zeggen ze weleens, dus ook aan de onbeperkte voorraad koffie, thee en koekjes tijdens deze twee eerste lesdagen. Er zijn deze dagen vele zaadjes met informatie geplant en ik ben benieuwd hoe deze gaan uitgroeien in de projecten en verdere lesdagen in het traineeship.

Wil je na het lezen van deze blog ook het traineeship Business Analytics en Data Science volgen? Bekijk de vacatures

;