Opleidingsdag traineeship Informatiemanagement- ‘Niet alles is wat het lijkt’

*Let op: Spoiler alert!*

In deze blog staan spoilers over een lesdag. Wil jij je tijdens de lesdagen liever laten verassen? Dan kun je deze blog beter overslaan en één van onze andere blogs lezen!

Woensdag 24 mei was het zover. De eerste opleidingsdag van het traineeship informatiemanagement aan de Academy for Information & Management in Amsterdam. Een spannende dag! Op onze kick-off dag hadden we namelijk al te horen gekregen wat we konden verwachten, de belangrijkste boodschap was ga er vooral blanco in. Verder werd er van ons verwacht dat we open stonden voor nieuwe informatie, maar ook voor feedback op je eigen handelen en gedrag. Kortom dat beloofde wat. Na een reis van ruim 2 uur door een totale afsluiting van de A4, kwam ik gelukkig nét op tijd aan. Met een kop koffie en een koekje ging de eerste opleidingsdag van start.

Iedereen erg toegankelijk

Na een korte introductie van Anna Snel en Sandra Schipper, kwam Rik Maes binnen en nam het woord over. Al vrij snel ontstond er een open en gezellige sfeer. Ik kan natuurlijk alleen voor mezelf spreken, maar ik had al vrij snel het gevoel dat iedereen erg toegankelijk was. Dit gold voor zowel mijn trainee klas, als voor de docenten van de opleiding. Een erg prettige start dus!

Citroenen & Informatiemanagement

Vrijwel direct ging het over citroenen. Hoewel dit in eerste instantie erg jolig en lacherig werd ontvangen, werd het al snel een stuk serieuzer. Rik vroeg namelijk of er iemand in staat was op de citroen die hij liet zien terug te vinden een stapel met andere citroenen. Ja hoor, er was al snel iemand die zijn hand op stak en vol vertrouwen was dat hij hem terug zou vinden. Inderdaad, zonder eigenlijk echt veel moeite te doen werd de citroen terug gevonden. Goed gedaan!

Kan je jouw citroen zo goed mogelijk beschrijven?

Maar toen kwam stap twee van het experiment; kun je er voor zorgen dat je door je citroen zo goed mogelijk te beschrijven iemand jouw citroen terug vind? Hiervoor had iedereen zijn citroen zo teruggevonden, dus dit zou toch ook wel te doen moeten zijn? Dat bleek een vergissing. Waarbij hiervoor iedereen zijn of haar citroen zo gevonden had, was nu nog maar zo’n 50% succesvol. Behalve dat we hadden geleerd dat het best lastig was om citroenen te beschrijven, hadden we een nog belangrijkere les geleerd. Namelijk het feit dat een extra stap in het proces, het overbrengen van informatie over het uiterlijk van de citroen, dodelijk was voor de uitkomsten.

Op een open manier naar de vraagstukken en cases kijken

Deze manier van leren bleef vrijwel de hele dag doorgaan. Niet zozeer met citroenen, maar wel zonder dat je écht goed wist wat er ging komen. Ik werd er dusdanig door getriggerd dat behalve dat ik er goed door ging luisteren, ook op een open manier naar de vraagstukken en cases ging kijken. Hoewel er wel voorkennis nodig was, was het tegelijkertijd nodig om niet teveel aannames te doen en dus niet van iedere vanzelfsprekendheid uit te gaan. Dit bleek later de goede insteek te zijn, maar ondanks dat gingen we toch allemaal de fout in.

Illusie

Rik Maes vertelde ons dat hij ons een afbeelding ging laten zien, met daarop twee lijnen. Wij moesten hem vertellen welke van de twee lijnen langer was. De voorwaarde was wel dat we de afbeelding maar een seconde mochten zien. Een makkie dacht ik bij mezelf! Vervolgens liet hij de afbeelding zien. Ik herkende hem direct en dacht bij mezelf deze ken ik. Het was een standaard optische illusie waarbij door het toevoegen van extra pijltjes de ene lijn langer lijkt dan de andere. Dit dachten wij eigenlijk vrijwel allemaal, dus iedereen antwoordde dat ze even lang waren. We hadden het allemaal fout, hoewel Rik wel de standaard afbeelding inclusief optische illusie had gebruikt had hij hem zelf nog aangepast. Er was wel degelijk een lijn langer dan de andere.

Bewustwording

Dus ondanks dat we de hele opleidingsdag hadden geleerd dat we niet zomaar ergens van uit moesten gaan en open en goed naar zaken moesten kijken, gingen we toch allemaal de fout in. Hoewel dit natuurlijk geen cruciale fout was, leerde het me toch wel iets. Dit was namelijk een stukje bewustwording. We gaan namelijk heel snel al van bepaalde zaken uit en denken bij ons zelf dit ken ik al. Ik weet wat er gaat gebeuren of ik heb dit al eerder gezien. Maar zelfs als je er al zo over denkt kun je er nog steeds baat bij hebben om er blanco in te stappen. Gewoon de dingen over je heen te laten komen en daarna pas je oordeel klaar hebben. Dit is natuurlijk hartstikke handig in een zakelijk omgeving, maar ik denk dat het nog mooier is in je ‘eigen tijd’. Als iedereen op zo’n manier naar de dingen in zijn of haar leven zou kijken, dan zou de wereld in ieder geval een stukje vriendelijker en socialer worden.

Enthousiast geworden?

Ben jij geïnteresseerd in een traineeship informatiemanagement? Bekijk dan onze vacatures!

;