Onze tijd: de informatiespecialist

Een aantal weken terug las ik een stuk in de Volkskrant met de titel: “Waarom huurt de overheid steeds meer externen in?” Hierin is te lezen waarom de overheid meer externen inhuurt en om welke kosten het gaat. Voor mij is de reden waarom de overheid meer inhuurt een bevestiging op wat ik al dacht. De overheid moet snel veranderen en is druk bezig met het digitaliseren van hun diensten. Dit, terwijl ze hiervoor de kennis zelf niet in huis hebben. Hier is een informatiespecialist nodig.

Digitalisering

De wereld verandert in rap tempo en iedereen moet hierin mee. Zo ook de overheid. Een belangrijke ontwikkeling hierin is digitalisering. Alle overheden moeten digitaal zijn in 2017. Dit betekent dat burgers en bedrijven vanaf 2017 hun zaken digitaal kunnen regelen met de overheid. Daarnaast wil de overheid ook mee met de tijd en zijn ze bezig hun dienstverlening zo efficiënt en effectief mogelijk in te zetten. Ontwikkelingen waar informatiemanagement, ICT, communicatie en verandermanagement een belangrijke rol bij spelen.

Veranderingen intern

Diensten digitaliseren voor burgers en bedrijven betekent dat er intern net zoveel moet veranderen als extern. Systemen moet namelijk worden uitgekozen en moet men (leren) beheren. Daarnaast moeten de medewerkers worden opgeleid hoe ze op de nieuwe manier te werken. Denk hier bijvoorbeeld aan Agile, Lean, Scrum, Kanban, zelfsturende teams, etc. Werken op een oude, hiërarchische manier is niet meer van deze tijd. Overheden hebben dus te maken met nieuwe manieren van werken. Vaak zijn deze gekoppeld aan grote ICT-projecten.

Nieuwe ontwikkelingen

Bij mij op kantoor zijn ze druk bezig met het implementeren van Cloud, Digital Workplace en IoT (Internet of Things). Ontwikkelingen die een groot effect hebben op de manier van werken. Maar ook ontwikkelingen waarvan nog weinig kennis in huis is. Ze willen dus meegaan met de tijd, maar hebben daarvoor vaak niet de juiste mankracht in huis. Daarom moeten zij experts op deze gebieden inhuren. Het voorbeeld wat ik hier geef is dus één van de zovelen. De overheid moet in een snel tempo volledig digitaliseren. En dat is niet gemakkelijk. Zeker niet als je daarvoor niet de juiste kennis hebt.

Het is onze beurt

De periode waarin we nu zitten is voor ons van groot belang. Ik, mijn medestudenten en misschien wel jij zijn informatiespecialist. Wij hebben de kennis in huis die ministeries, waterschappen en gemeentes verder kunnen helpen in hun verdere ontwikkeling. Experts op het gebied van bijvoorbeeld IoT zijn wij niet, maar wij hebben wel kennis over informatiemanagement, communicatie en verandermanagement. Onderwerpen die gepaard gaan met ICT-projecten. Want een nieuw systeem of nieuwe werkwijze moet wel in een organisatie geïmplementeerd worden. Met onze frisse blik zijn wij daarom een waardevolle toevoeging.

Lisanne Retel, trainee Informatiemanagement bij Breinstein.

;