‘Ik was verkocht: werken en leren in een uitdagend werkveld!’

Mijn naam is Jesse ‘De Zoektocht’ Alma. Ik heb deze bijnaam verdiend door mijn lange zoektocht naar een werkveld en/of opleiding waar ik motivatie uit kon halen.

De zoektocht

Na een moeizame reis door de HAVO ben ik begonnen met de studie HBO-communicatie. Ik wilde namelijk graag het creatieve brein achter reclames zijn. Helaas was deze studie niet de juiste keuze, dus ben ik gewisseld naar de studie Social Work, mét en vóór mensen werken paste immers volledig bij mij. Jammer genoeg sloot ook deze studie niet goed aan en had ik geen motivatie om door te studeren. Na twee jaar ben ik met de opleiding gestopt. Het studeren: dat was niets voor mij.

Toen duidelijk was dat studeren niet voor mij was weggelegd heb ik ook besloten dat Nederland hieraan schuldig was. Ik deugde, maar vond in Nederland mijn draai niet. Zodoende kwam ik op het idee om te gaan werken in het buitenland. Ik solliciteerde op de eerste vacature die ik tegenkwam en werd aangenomen. Voortaan zou ik wél mijn draai vinden als telefonische technische dienst voor hulp bij ongevallen bij printers in Schotland. Ongeveer een jaar later kwam ik met de staart tussen mijn benen terug naar Nederland, het studeren was niets voor mij, maar ongeschoold werken paste nog minder.

Geen studie, maar ook geen ongeschoold werk. Toen dit dieptepunt bereikt was heb ik een assessment, inclusief studiekeuzetest, gedaan. Hieruit bleek dat ik de capaciteiten zou moeten hebben om een WO studie te doen. Psychologie sloot het best aan bij mijn interesses en persoonlijkheid. Zo gezegd, zo gedaan. Ik heb een colloquium doctum (21 + toets) gehaald en kon beginnen aan WO-Psychologie, op de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Deze studie betekende voor mij het omslagpunt, ik was oud en wijs genoeg om gemotiveerd te werken. De studie ging mij bijzonder goed af en met veel plezier en succes vloog ik de jaren door. Uiteindelijk ben ik Cum Laude afgestudeerd aan de master Brein en Cognitie. Deze master had namelijk het meest kwantitatieve -/ statistische karakter. Tijdens en na mijn master heb ik op de universiteit gewerkt als tutor – waarbij ik veel plezier heb gehaald uit het lesgeven van, met name, kwantitatieve vakken. De vraag ‘wat ga ik later doen?’ was echter nog niet beantwoord.

De oplossing

Ik besloot om mijn keuze te laten rusten op functieomschrijvingen die mij het leukst leken. De functieomschrijvingen van Data Analist en Data Scientist sloten perfect bij mij aan. Data-gedreven werken én contact met mensen (ik heb immers niet voor niets Psychologie gestudeerd). Deze functies vereisen echter programmeervaardigheden die ik (nog) niet beheerste. Tijdens mijn overweging om te solliciteren op een functie waarvoor ik mogelijk nog niet aan alle voorwaardes voldeed kwam er een mooi signaal uit mijn omgeving. Mijn moeder stuurde mij de vacature van Trainee Business Intelligence & Data Science bij Trainee.nl. Onafhankelijk hiervan was ik in gesprek met een Professor op de universiteit. Tijdens dit gesprek sprak hij lovende woorden over dit traineeship, een PhD studente van hem was bij Trainee.nl begonnen en had het erg naar haar zin.

Trainee.nl bood een vast contract en een tweejarige opleiding tot Data Scientist. Dit terwijl je praktijkervaring opdoet bij verschillende opdrachtgevers. Ik was gelijk verkocht, werken en (door)leren in een uitdagend werkveld dat bij mij past!

;