Deel 2: Hoe overleef ik mijn eerste maanden bij Breinstein?

In mijn vorige blog heb ik mijn ervaringen over mijn kennismaking met mijn Breinsteinklas met jullie gedeeld. In deze blog vertel ik wat over mijn eerste trainingsdagen en coachingsgesprekken.

Situatie 3: de eerste trainingsdagen; elke keer een nieuw onderwerp

Ik zit in de auto onderweg naar Alkmaar. Met mijn carpoolgroepje kletsen we over de training die ons vandaag te wachten staat. Voor het eerst zit ik tegen mijn mede-trainees te verkondigen: “Die training van vandaag, is niet echt iets van mij. Ik denk dat het wel nuttig is, maar het is gewoon niet echt mijn ding…”. We zijn onderweg naar een lesdag over Visueel Communiceren.

Aan het eind van de dag zijn de trainer en ik naar een oplossing aan het zoeken om te zorgen dat mijn poster zonder kreukels thuis komt. Want stiekem ben ik er toch wel blij mee….

Tips:

Laat je verrassen.

De onderwerpen van de trainingsdagen zijn heel divers. De ene keer luister je naar een haast filosofisch verhaal over de romantische samenleving (echt heel interessant trouwens). De volgende keer sta je een oefening te doen met een trainingsacteur vóór de hele groep (minstens even interessant). De titels van de trainingsdagen zeggen iets, maar lang niet alles. Een dag kan goed een beetje anders uitpakken dan verwacht. Laat je dus verrassen.

– Kaart wensen of behoeften aan bij de trainer.

Heb je een vraag of is iets je onduidelijk? Merk je dat de energie bij de hele groep er uit is en heb je echt een korte pauze nodig? Kaart het aan bij de trainer. Vaak wordt dit aan het begin van de training gezegd, maar doe het ook echt!

– Verwacht niet altijd meteen toepasbaarheid.

De trainingsdagen bij Breinstein zelf gaan vaak over concrete en toepasbare zaken: timemanagement, omgaan met weerstand, visueel communiceren. De kans is aanwezig dat je tools die je hier leert kennen, de volgende dag kunt inzetten. De dagen in Amsterdam zijn wat dat betreft anders. Ze zijn enorm interessant, en zetten je zeker aan het denken, maar verwacht geen hapklare toolkit aan het eind van elke trainingsdag.

Kijk verder dan je opdracht.

De trainingen volg je in je eigen tijd. Zie de dagen dus ook als iets wat je voor jezelf doet. Als je dingen in kunt zetten in je opdracht dan is dat super fijn. Maar misschien raak je door de workshop visueel communiceren geïnspireerd om je oude hobby tekenen weer nieuw leven in te blazen. Of misschien krijg je een tip voor een goed boek of een film die je graag een keer wilt zien. Ik wil maar zeggen, pluk de vruchten, ook als ze wat minder te maken hebben met je opdracht.

Situatie 3: het coaching traject; 1,5 uur praten over jezelf

Voor mijn eerste coachingsgesprek ben ik naar het Van der Valk in Tilburg gefietst. Het is een nieuw gebouw. Aan de tafeltjes zitten mensen in witte shirts en nette schoenen zaken te doen. Mijn coach Ineke zit al op me te wachten en heet me hartelijk welkom. In het komende uur gaan we kennismaken, en zal ik Ineke min of meer de helft van mijn levensverhaal vertellen…

Jouw coach is er voor jou. Bespreek dat wat je graag wilt bespreken.

Ik heb mezelf iets voorgenomen. In plaats van de focus alleen te leggen op dingen die ik lastig vind, wil ik het coachingstraject ook gebruiken om te achterhalen wat ik leuk vind en waar ik energie uit haal. Er komt namelijk een moment dat ik weer de weide wereld in ga, en het Breinsteinnest verlaat. Op dat moment zou ik graag beter weten ‘wat ik wil’. Toen ik dit aan Ineke voorlegde, begon haar creatieve coachingsbrein meteen te werken en vijf minuten later lag er een heel plan voor me klaar voor de komende gesprekken. Maar als ik een totaal andere richting uit had willen gaan, dan was dat natuurlijk ook prima geweest. Je coach is er om jou te helpen met de vraag die je hebt. Maak daar gebruik van!

Plannen zijn er om aangepast te worden.

Hoewel er dus een plan klaarligt voor mijn komende coachingsgesprekken, kunnen we hier altijd van afwijken. Misschien geef ik er de voorkeur aan een keer uitgebreid te praten over een lastige situatie op mijn werk. Voel je daartoe vrij. Ook hier geldt weer: je coach is er voor jou.

Smeed het ijzer wanneer het heet is en pak die telefoon!

Tijdens mijn laatste gesprek, legde ik een lastige situatie op mijn werk voor aan Ineke, die zich een maand eerder had voorgedaan. Super fijn om de situatie te bespreken, maar wat er precies was gezegd en gebeurd, wist ik al lang niet meer. Aan het eind van het gesprek drukte Ineke me op het hart: “je kunt altijd bellen op het moment dat er iets speelt”. Een tip voor mij, die ik dus graag doorgeef aan jullie!

Niets te vertellen? Vertel dát dan!

Zoals ik eerder zei, ben ik een kat uit de boom kijker. Maar, ben ik eenmaal door die fase heen, dan ben ik best een kletskous. Misschien is jouw levensmotto echter ‘niet lullen maar poetsen’ en word je een beetje ongemakkelijk van het idee veel over jezelf te moeten vertellen. Of misschien loopt het allemaal wel lekker, en is er gewoon weinig nieuws. Mijn enige tip zou zijn: kaart ook dit open aan bij je coach. Vanuit daar zien jullie samen wel weer verder!

Tot slot

Je klas, trainers en coach zijn je leermeesters, sparringpartners, vangnet en maatjes tijdens je traineeship. Maak er gebruik van op een manier die bij jou past.

;