Deel 1: Hoe overleef ik mijn eerste maanden bij Breinstein?

Terwijl ik dit schrijf, ben ik 5 maanden in dienst bij Breinstein. Dat betekent dat ik nog veel ‘Breinsteins firsts’ te gaan heb, maar er ook al veel achter de rug heb. De start van de eerste opdracht, de eerste trainingsdagen, de eerste coachingsgesprekken. Natuurlijk doorloopt iedere trainee een compleet eigen traject, maar een aantal situaties zijn voor veel van ‘ons’ herkenbaar. Daarom zet ik in dit tweeluik een aantal van mijn eigen ervaringen op een rijtje, met daarbij een paar algemene tips die ik jullie (en mezelf) graag meegeef.

Deze week: mijn kennismaking met mijn Breinsteinklas.

Situatie 1: de eerste trainingsdagen; een nieuwe klas

Ik heb er een treinreis van twee uur op zitten, en stap in de bus onderweg naar het Breinstein kantoor. Tegenover mij zit een man van mijn leeftijd, in een net shirt, met een tas bij de hand die precies groot genoeg lijkt voor spullen voor één overnachting. Ik hak de knoop door en vraag of hij ook onderweg is naar het kennismakingsweekend van Breinstein. Ja, dat is hij! Als we de bus uit stappen blijken er nog een stuk of 4 andere toekomstige Breinsteiners in te hebben gezeten. Samen lopen we naar het kantoor toe. Het Breinsteinavontuur is begonnen!

Tips:

Geef jezelf de tijd.

Ik ben een beetje een ‘kat uit de boom kijker’. Ik moet altijd eerst over een hobbeltje heen voordat ik me op mijn gemak voel in een nieuwe groep. Het kennismakingsweekend was voor mij dus aan de ene kant heel welkom (over dat hobbeltje kom ik alleen heen door mensen daadwerkelijk te zien en te spreken), maar ook wel spannend. Het weekend is inmiddels 6 maanden geleden en de kat is wat mij betreft al enige tijd uit de boom!

Misschien heb jij helemaal geen tijd nodig om te wennen aan nieuwe mensen. Dat is natuurlijk super mooi meegenomen. Kijk je wel liever even de kat uit de boom? Geen probleem! Jij en je klas zitten in totaal anderhalf jaar met elkaar ‘opgescheept’. Je hebt de tijd! Bij de trainingsdagen ga je vanzelf genoeg activiteiten ondernemen die er voor zorgen dat jullie elkaar beter leren kennen.

Stel jezelf kwetsbaar op.

Dit zal misschien niet voor iedereen werken, maar voor mij wel. Mijn idee hierachter: een traineeship draait onder andere om het leren kennen van jezelf. Al je mede-trainees zijn daar dus ook mee bezig. Dat maakt je groepje dus bij uitstek een veilige plek om jezelf kwetsbaar op te stellen. Grote kans dat je mede-trainees jouw gevoelens herkennen, misschien hebben ze zelfs tips. Bijkomend voordeel: je leert elkaar beter kennen dan wanneer je het alleen over het weer hebt. Houd wel ook de vorige tip in gedachten: je hebt genoeg tijd om elkaar te leren kennen, en je kwetsbaar te durven opstellen.

– Borrel zo veel én zo weinig als je wilt.

Na de trainingsdag wordt er vaak een borrel gedaan. Ook een goede manier om je mede-trainees te leren kennen! De samenstelling van de borrel is bij ons altijd wisselend. De een heeft een lange reis voor de boeg of is moe van een drukke werkweek, de ander heeft een afspraak. Weer een ander blijft een uurtje hangen, of juist de hele avond. Wat je ook kiest, het is prima.

Wordt vervolgd…

In mijn volgende blog ga ik in op mijn eerste trainingsdagen en de start van het coachingstraject bij Breinstein. Ook tips of situaties die je wilt delen met je medebreinsteiners? Deel ze in de reacties hieronder. Of natuurlijk in je eigen Breinsteinklas!

;