Het traineeship bood de missende ‘studiefundamentals’

 

Master Neuropsychology afgerond, en toen?

Het was zover, afgestudeerd! Met mijn diploma op zak, vol goede moed en een fris enthousiasme zou ik aan de slag gaan in de richting Neuropsychologie. Al die jaren heb ik hiervoor gestudeerd. Na een aantal maanden in het werkveld miste ik toch iets.

Daar sta dan, je hebt een volwassen-baan in jouw studierichting, en dan ben je nog ontevreden. Ik verklaarde mijzelf even voor gek. De vraag die steeds opkwam was, wat zoek ik nou écht in een baan? Na flink wat introspectie en goede gesprekken had ik hier een antwoord op gevonden. Een puzzelelement. Ik wil problemen oplossen, ergens mee bezig zijn terwijl er een hoop puzzelstukken ontbreken.

Tijdens mijn studie was dit het achterliggende element waar mijn interesse in de hersenen vandaan kwam. Waarom ik wel van mijn studie genoten had, en wat ik miste in mijn baan. Waar vind ik een baan die dit wel kan bieden?

Wat wil ik dan?

Zoals de meeste mensen begon ik mijn zoektocht op internet, nadat ik mijn baan had opgezegd. Ik kwam er snel achter dat in mijn huidige werkveld het lastig te vinden was.

Na verder zoeken viel mijn interesse op Data Science. Dit was een (IT) veld dat kennis en inzichten uit structurele en ongestructureerde data haalt. Dit leek te matchen met mijn wensen. Het bevatte de puzzelelementen waar ik naar zocht. Tijdens mijn studie heb ik ervaring opgedaan met statistiek, waardoor dit mij niet vreemd was.

Ik werd er enthousiast van en ben mij hier verder in gaan verdiepen. Toen wist ik het zeker, dit is het. Één probleem; elke vacature vroeg om ervaring en een relevante opleiding. Ik beschikte over geen van beide eisen. Lastig!

Hoe dan wel?

Een nieuwe opleiding volgen? Dit zou mij weer 4 á 5 jaar kosten, nog niet te spreken van de enorme som collegegeld. Gewoon solliciteren en hopen op het beste? Kleine kans. Thuis kon ik nog wel wat ervaring opdoen met programmeertaal (via YouTube kom je al een eind), maar dat bood nog geen carrièreperspectief.

Tijdens mijn zoektocht kwam ik terecht op de website van Trainee.nl. Zij bieden het Traineeship Business Analytics & Data Science aan. Ik was geïntrigeerd. Het traineeship leek precies wat ik in mijn situatie nodig had. De onderwerpen sluiten aan bij mijn interesses, je krijgt een opleiding op post-masterniveau, terwijl je ook meteen betaald aan slag gaat bij een organisatie. Kortom, werkervaring en studie in één!

Ideale springplank

Dit was wat ik nodig had, een traineeship. Voor mijn situatie, waarin ik een carrière switch wilde maken maar de nodige “studiefundamentals” miste was dit ideaal. Dit zou een springplank zijn om in één klap te studeren en werkervaring op te doen. Ik heb meteen mij CV opgestuurd en mocht op gesprek komen. Van het een kwam het ander en nu ben ik onderdeel van een enthousiaste groep trainees die zich verdiepen in de Business Analytics & Data Science.

Ik ben erachter gekomen dat mijn studieachtergrond juist heel waardevol is gebleken voor het veld waarin ik nu mijn draai begin te vinden. Het is mooi complementair aan elkaar en ik ontwikkel mijzelf elke dag weer verder. Ik heb geen seconde spijt gehad van mijn keuze. Zodra ik de traineeship heb afgrond, weet ik dat ik een goede start heb in het werkveld.

;