Grit: Succesvol afgaan!

Waarom opstaan belangrijker is dan rennen.  

Het succesvol afmaken van een opleiding, goed worden op ons werk en het winnen van sportwedstrijden op hoog niveau, zijn allemaal uitdagingen die niemand zonder slag of stoot overwint. Welke eigenschappen kunnen we als mens ontwikkelen om hier het beste mee om te gaan?

Talent?

Ervaring en onderzoek laten zien dat intelligentie en aanleg relatief weinig invloed hebben op het overwinnen van ingewikkelde, langdurige uitdagingen. Tijdens haar tijd als docent viel onderzoeker Angela Duckworth iets interessants op. Ze zag sommige leerlingen met veel talent voor een vak die het uiteindelijk maar net haalden en andere leerlingen zonder natuurlijke aanleg, die uiteindelijk helemaal uitblonken in een vak.

Grit

Wat ze later ontdekte in haar tijd als onderzoeker, was dat er een eigenschap uitsprong die dit opvallende fenomeen kon verklaren, namelijk: ‘Grit’. Wat is Grit dan precies? Is het aangeboren? Of kunnen we het ook ontwikkelen? Grit ontstaat wanneer we een doel vinden waar we echt passie voor hebben. Maar niet alleen dat, het gaat vooral over doorgaan, ook als we iets onhandigs doen, vastlopen of misschien wel helemaal opnieuw moeten beginnen om ons doel te halen. Dit doorzettingsvermogen lijkt nog wel het meeste op wat bekend staat als de ‘growth mindset’.

Oefening baart kunst!

De growth mindset is de echte overtuiging dat moeite wordt beloond. Het is het tegenovergestelde van de fixed mindset, een overtuiging als: “ik ben hier nou eenmaal niet goed in”. Onderzoek laat zien dat als kinderen leren hoe flexibel hersenen zijn, ze meer hun best doen en ook betere resultaten halen! Je ziet het zelfs terug bij het geven van complimenten. Kinderen die complimenten krijgen over hun inzet, doen meer moeite en halen betere resultaten dan kinderen die complimenten krijgen over hoe slim ze zijn! Grit gaat dus over het vinden van persoonlijke passie, geloven dat moeite wordt beloond en falen zien als een kans om te leren in plaats van een probleem. Kortom, een combinatie van zelfkennis en een gezonde dosis optimisme!

Vooruit!

Het mooie hiervan is dus dat we deze eigenschappen echt kunnen leren, al gaat dit natuurlijk niet vanzelf. Leren omgaan met falen kan echt even duren en niemand zal onderuit gaan waarschijnlijk ooit echt als een hobby gaan zien, maar dat hoeft natuurlijk ook niet. En het vinden van een passie vraag soms echt wat tijd, maar ook hier geldt weer, moeite wordt uiteindelijk echt beloond. En dat is mooi om te weten!

;