Goedkoper autorijden, het kan!

Goedkoper autorijden

Als trainee bij Breinstein, maar ook na je traineeship zul je eraan moeten geloven: iedere dag naar je werk reizen. Dit kan met het OV, of je koopt een auto. De praktische haalbaarheid van iedere keuze zal voor iedereen verschillen. Iedereen die reeds een auto heeft of zich er al in heeft verdiept is zich er van bewust, autorijden in Nederland is duur! Vooral als je nog beginnend bestuurder bent en nog geen of weinig schadevrije jaren hebt opgebouwd. Je betaalt dan veel geld voor een autoverzekering omdat je valt in een risicogroep. Echter, er zijn mogelijkheden om goedkoper auto te rijden, de tips heb ik hieronder samen gezet. Tip van flip: onderaan deze blog heb ik een praktijkvoorbeeld gezet van mijn eigen situatie!

Kopen of leasen?

Je kunt een auto kopen met spaargeld, of je kunt een auto leasen. Als je een auto gaat leasen, ben je maandelijks een bepaald bedrag kwijt. Je kunt door te leasen met relatief weinig geld toch mobiel blijven en je zo verplaatsen van A naar B. Het spaargeld kun je dan gebruiken om bijvoorbeeld te investeren of beleggen. Is de leasetermijn voorbij, dan krijg je weer een nieuwe auto. Als je een auto koopt met eigen geld, dan ben je het geld direct kwijt. Je maandelijkse lasten zijn dan lager. Als de auto ‘versleten’ is, moet je opnieuw weer een auto kopen van je eigen geld. Iedere optie heeft zo zijn voor- en nadelen.

Soorten lease
Er bestaan verschillende soorten lease. Als je een Breinstein trainee bent, heb je waarschijnlijk geen eigen onderneming. Ook heb je waarschijnlijk geen of weinig schadevrije jaren opgebouwd. Uitgaande van die situatie is de beste optie om te leasen private lease. Dit houdt in feite in in dat je een afspraak maakt met een leasemaatschappij dat jij de auto voor een bepaalde periode (12 tot 60 maanden) huurt voor een vast bedrag per maand. Je betaalt maandelijks dan bijvoorbeeld 300 euro waar alle kosten inzitten, behalve de brandstof. Zelfs de verzekering zit al in dit bedrag meegerekend, dit bedrag is bij lease gelijk voor iedereen, ongeacht jouw leeftijd of schadevrije jaren! Voor dat bedrag rijd je dan een splinternieuwe auto.

Onderzoek Consumentenbond
De Consumentenbond heeft een interessant artikel geschreven waarin zij hebben geconcludeerd dat leasen in sommige gevallen goedkoper is dan het kopen van een auto met eigen geld, kortom een zeer interessant artikel!

Elektrisch, gas, diesel of benzine?

Als je dan al de keuze maakt om voor een auto te gaan in plaats van het OV, dan sta je voor de keuze van het type brandstof waar jouw auto op rijdt. Hierbij is het belangrijk om te beseffen dat er in Nederland prima alternatieven zijn voor de peperdure benzine.

 • Elektrisch
  De goedkoopste manier van ‘tanken’ is tot nu toe elektrisch, hierbij betaal je het minst per tankbeurt. Echter is de aanschaf heel duur, waardoor dit waarschijnlijk geen realistische optie is. Daarbij komen ook dingen kijken als een kleine actieradius (de totale afstand op 1 accu), en het gebrek aan voldoende laadpunten op de locaties waar jij dagelijks jouw auto parkeert. 100% elektrische auto’s genieten van de laagste categorie wegenbelasting, vaak 0 euro. Alleen hybride auto’s betalen vaak een klein bedrag aan wegenbelasting.
 • Gas
  De volgende optie is gas. De eerste opmerking die je veel hoort is: gas is om op te koken! Dat klopt, maar gas kan ook gebruikt worden om op te rijden. Net als dat elektriciteit ook wordt gebruikt om op te koken en op te rijden. Bovendien levert rijden op gas een verminderde co2 uitstoot van 15% op ten opzichte van benzine, het is dus ook een schonere brandstof! Er zijn meerdere soorten gas, maar de meest voorkomende is LPG, en daarna CNG. Het verschil zit erin dat je LPG per liter tankt bij inmiddels bijna ieder tankstation in Nederland. CNG tank je per kg en kun je pas bij ongeveer 150 tankstations tanken in Nederland. Toch kan CNG interessant zijn, als er toevallig een tankstation in de buurt ligt van de locaties waar jij dagelijks bent.
  Als je op gas rijdt, betaal je gemiddeld iets meer per kwartaal aan wegenbelasting dan bij benzine, echter over het algemeen heb je dat bedrag er na 1 keer tanken al uit. Tel uit je winst! Belangrijk om te weten: zowel bij LPG als CNG auto’s zijn benzine uitvoeringen die naast de benzinemotor ook een LPG of CNG systeem hebben ingebouwd.
 • Diesel
  De volgende optie is diesel, een optie die interessant is als je veel kilometers rijdt. Dit komt door de hoge wegenbelasting. De diesel is aan de pomp goedkoper, echter de wegenbelasting is het hoogst van alle opties. Belangrijk is om eerst uit te rekenen waar voor jou het omslagpunt ligt. Het omslagpunt kun je makkelijk berekenen online, er zijn diverse calculators beschikbaar.
 • Benzine
  De laatste optie is benzine. Als je weinig kilometers maakt en je rijdt slechts 5000 km per jaar, is benzine de beste optie. Ondanks de hoge prijs van benzine, is dit wel de beste optie omdat je relatief gezien het minste wegenbelasting betaalt. Als je slechts 1 of 2 keer per maand tankt, is benzine de beste keuze voor jou.

Praktijkvoorbeeld

Als kers op de taart een rekenvoorbeeld van mijn situatie: in juli 2014 heb ik een auto gekocht met 72 000 km op de teller. Momenteel staat er 182 000 km op de teller. Totaal 110 000 km gereden in 4,5 jaar, oftewel ongeveer 25 000 per jaar. Ik rijd in een benzine auto met LPG installatie. Mijn benzinetank bijvullen kost 65 euro en dan kan ik daar 600 km mee rijden. Mijn LPG tank vullen kost 30 euro en daar kan ik ook 600 km mee rijden. 25 000 km/600km = per jaar 42 keer tanken keer 30 euro of keer 65 euro. Ik betaal per maand 10 euro meer wegenbelasting ten opzichte van dezelfde auto met alleen een benzinemotor. Het verschil qua tanken is maar liefst 1470 euro per jaar! Als je dat 10 jaar doet kun je een mooie auto kopen van de besparing op je brandstof! Of op wereldreis 😉

Kortom, afhankelijk van jouw situatie, denk goed na over of je een auto koopt, of dat je een auto gaat leasen. En let vooral op de soort brandstof waar jouw auto op rijdt. Veel rijplezier!

Benieuwd hoe files in de toekomst verleden tijd zijn? Dat lees je hier!

;