Ervaringen van trainees bij opdrachtgevers

Wat zijn de ervaringen van onze trainees bij hun opdrachtgever? En wat voor opdracht vervullen de trainees daar of welke functies horen bij het traineeship Business Analytics & Data Science?

Pooja – Omgevingsdienst Haaglanden

Ik ben werkzaam bij de Omgevingsdienst Haaglanden (ODH) als trainee Business Analytics & Data Science, waar ik recentelijk heb bijgedragen aan het opzetten van een nieuw business intelligence Cloud platform. De ODH heeft als ambitie om zich steeds verder te ontwikkelen op het gebied van data gedreven, informatie gestuurd en geo-georiënteerd werken. Het nieuwe Cloud platform leent zich ervoor om tactische en strategische informatiebehoeften voor data analyse te ondersteunen om de processen binnen de ODH verder te optimaliseren. Momenteel zijn wij bezig om het nieuwe Cloud platform te testen. Een concreet vraagstuk waar wij mee bezig zijn in deze nieuwe omgeving is bijvoorbeeld: hoe kunnen toezichthouders nog efficiënter worden ingezet op het gebied van bedrijfsbezoeken? De verdeling tussen toezichthouders en bedrijven is namelijk onevenredig, wat het niet haalbaar maakt om elk jaar alle bedrijven langs te gaan. Bedrijfsbezoeken moeten dus zo efficiënt mogelijk ingepland worden. Met het nieuwe platform kunnen dit soort vraagstukken in de nabije toekomst snel en efficiënt worden opgepakt. De afgelopen periode heb ik veel geleerd over het opzetten van cloud platforms en de komende tijd staat in het teken van data analytics in een cloud omgeving! Een ontzettend leuke, leerzame en uitdagende opdracht!  

Michelle – KLM 

Ik werk als Business Analist bij KLM en samen met mijn team ondersteun ik KLM in hun operationele processen. Dit doen wij door het ontwikkelen van rapportages en dashboards. KLM heeft onder andere inzicht nodig in de vertrek-punctualiteit van de vliegtuigen en eventuele oorzaken van vertragingen, uit onze dashboards is die informatie te halen. Echter, als je een dashboard ontwikkelt voor een grote groep gebruikers, hebben die gebruikers vaak wensen die van elkaar verschillen. De uitdaging is om de wensen te combineren en een product te ontwikkelen waar iedereen tevreden over is. Dit maakt het werk ook ontzettend leuk. Ik heb hierdoor veel verschillende mensen leren kennen en mijn communicatieve vaardigheden verder ontwikkeld. Zo heb ik geleerd dat het belangrijk is om door te vragen: Waarom wil de gebruiker een knopje hebben om dit te zien? En waarom moet het per se een knopje zijn? Het mooiste vind ik als ons dashboard door veel mensen gebruikt wordt, dan heb ik het gevoel dat ik een goed product heb gemaakt. 

Adam – Nederlandse Lucht en Ruimtevaartcentrum 

Als junior data scientist bij het Nederlandse Lucht en Ruimtevaartcentrum houd ik me bezig met het ontwikkelen van natural language processing (NLP) technieken om veiligheidsrapporten binnen de vliegindustrie te classificeren in categorieën. Stel, er gaat een vliegtuig landen en terwijl het vliegtuig bezig is met landen, vliegt er een vogel tegen de ruit. De piloot schrijft dit op in het veiligheidsrapport (“Om 14:00 vloog er een vogel tegen het ruit bij het landen”). Vervolgens leest iemand het veiligheidsrapport en geeft een label aan die situatie (“Landen – vogel ongeluk”). Deze classificaties vergen veel mensenwerk. Ik ben dan ook bezig om deze processen te automatiseren met behulp van NLP. Dit is een hele uitdaging omdat mensentaal al vrij complex is om te begrijpen. Met taal heb je te maken met aspecten als sociale context of spreekwoorden. Om de teksten te vertalen naar iets wat een machine kan gebruiken en daarmee voorspellingen te maken is dan een grote klus. Ik vind het dan ook onwijs leuk dat ik met deze nieuwe technologie bezig mag zijn en dat ik toegang heb tot supercomputers die mij toelaten om met grote hoeveelheden data aan de slag te gaan. 

Tim – Gemeente Vlaardingen

Mijn taken bij de Gemeente Vlaardingen zijn ontzettend breed en divers. Ik doe back-end technisch werkeen voorbeeld hiervan is het ontsluiten van data dat zich bij een externe leverancier in de cloud bevindt. Ook houd ik me bezig met front-end werk: Ik inventariseer de informatiebehoefte en ontwikkel dashboards die in deze behoefte voorzien. Zo heb ik laatst een dashboard ontwikkeld om de programmamanager van Binnenstad te helpen bij het nemen van tactische beslissingen. Op basis van dit dashboard is geconcludeerd dat het centrum compacter moet worden om efficiënter met de binnenstad om te gaanDaarnaast werd duidelijk welke delen van het centrum zich het best lenen voor bijvoorbeelddetailhandel en horecaMijn takenpakket is dus erg divers, als starter is dat erg fijn wanneer je nog niet weet welke kant je op wil. Ik ben er trots op dat ik van scratch een data pipeline op kan zetten die mijn collega’s uiteindelijk waardevolle informatie geeftAlle hordes die ik daarbij tegenkwam heb ik kunnen overwinnen. 

Kim – Achmea

Bij Achmea werk ik als scrum master en ontwikkelaar in datawarehousing. De scrum master uit ons team wilde graag meer gaan ontwikkelen en toen vroeg hij of ik scrum master wilde worden. Daar was ik heel blij mee want die rol sprak me erg aan. Ik vond het leuk om na te denken over hoe je processen in een team kan verbeteren en hoe je iedereen het naar zijn zin kan maken. Naast het scrummen houd ik me bezig met het ontwikkelen van het datawarehouse. Zo heb ik eerder meegewerkt aan de ETL (extract, transform, load) processen van het datawarehouse en ben ik nu bezig met het ontwikkelen van datamarts om ervoor te zorgen dat alle afdelingen op de meest gebruiksvriendelijke manier toegang hebben tot de data. Daarnaast heb ik meegeholpen bij het ontwikkelen van een applicatie waarin onze klanten de kwaliteit van zorg van verschillende ziekenhuizen kunnen vergelijken. Hierdoor kunnen klanten het beste ziekenhuis kiezen voor een bepaalde behandeling. Ik ben daar het meest trots op omdat ik iets maak waar onze klanten iets aan hebben, dat vind ik het allerleukst! 

;