‘Van Bachelor tot Baas’ – Een traineeship volgen bij de overheid

Wat houdt een traineeship bij de overheid in en waarom zou je überhaupt kiezen voor een traineeship? De overheid staat vaak bekend om het ambtenarenwereldje waar weinig jonge mensen te vinden zijn, maar toch is een traineeship een goede manier om hier te gaan werken.  

Ten eerste, wat ik, Bryan Schaap, zelf gelijk merkte bij mijn eerste opdrachtgever is dat veel collegas niet precies weten wat een traineeship inhoudt. Helemaal niet als je vertelt dat je naast je werkzaamheden bij de organisatie ook nog is naar opleidingsdagen moet gaan. Ben je een stagiaire of andere goedkope kracht of wel gewoon een volledige medewerker? Om gelijk een antwoord te geven op deze vraag, je bent een volledige medewerker en het bedrijf dient je zo ook te behandelen! Dus niet alleen koffie halen en rapporten uit de printer pakken.  

Wat het leuke is aan het traineeship is dat je niet alleen werkt voor een opdrachtgever, maar ook gemiddeld twee keer per maand een opleidingsdag hebt. Op deze dagen komen diverse onderwerpen aan bod en krijg je handige tools die je tijdens je eigen werk kan toepassen. Sommige trainingen kun je gelijk toepassen bij je eigen organisatie. Bij andere trainingen wordt er een aspect behandeld waar je waarschijnlijk later pas bewust van wordt waarom je deze trainingen hebt gekregen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een training over de politiek’ gevoelige omgeving en hoe daar het beste mee omgegaan kan worden. Vaak zijn (semi)overheidsinstanties gebaseerd op een politiek spel wat er gespeeld wordt. Hoe kun je ervoor zorgen dat je geen speelbal wordt van dit spel, maar leer je er zo mee omgaan dat je zelf speler wordt van dit spel. Dit zijn zaken waar je misschien niet direct te maken krijgt bij een opdrachtgever, maar anders wellicht in de (nabije) toekomst.  

Ik spreek namens veel medetrainees als ik zeg dat de onderwerpen die tijdens de lesdagen worden besproken erg belangrijk zijn en vooral ook erg handig. Echter, wat naar mijn idee het fijnste is van het traineeship zijn de intervisie momenten gedurende de lesdagen. Waar loop je tegenaan bij je eigen organisatie en hoe gaan andere trainees hiermee om? Met je klas (je klas bestaat uit de groep trainees die rond dezelfde periode starten) zit je allemaal in hetzelfde schuitje en ben je beginnend op de arbeidsmarkt. Van elkaar kun je erg veel leren en krijg je nieuwe inzichten hoe je bepaalde zaken binnen je organisatie kan aanpakken.  

 

Het hebben van de titel’ Trainee tijdens je werkzaamheden voor een opdrachtgever is het fijnste naar mijn idee. Hier bedoel ik het volgende mee te zeggen: fouten maken mag en collegas zijn net wat eerder bereid om te helpen. Van bepaalde onderdelen heb je misschien net wat meer kennis dan andere onderdelen, maar met de functie trainee maakt dit in veel gevallen niet uit. Laat je vooral zien in een organisatie en stel je zo open als mogelijk op en je zal vanzelf gaan zien dat je een toegevoegde waarde bent voor de organisatie. Vergeet één ding vooral niet: fouten maken mag, daar leer je juist alleen maar meer van!  

 

Werken bij een overheid wordt vaak weggezet als suf door mensen die de overheid niet goed kennen. Het werken bij een overheidsinstelling brengt echter verschillende voordelen met zich mee. Deze voordelen zijn onder andere: complexe omgevingen waarin je werkt, actuele themas komen aan bod, veel kansen om je te ontwikkelen, flexibele werktijden en veel zelfstandigheid.

;