Deel 2: Grit

Als je te maken hebt met een lastige en langdurige uitdaging, zoals het slagen voor een opleiding of het topniveau bereiken van je sport, dan zijn intelligentie en aanleg niet zo belangrijk. Wat is dan wel belangrijk? Grit! Zoals in mijn vorige blog naar voren kwam, ontstaat grit wanneer je jouw persoonlijke passie vindt, gelooft dat moeite wordt beloond en falen kan zien als een kans om te leren in plaats van een probleem. Dat klinkt wel interessant, maar misschien ook een beetje vaag. Hoe ziet grit er in de praktijk uit? Is het aangeboren of kan je het later nog aanleren?

Grit in de praktijk

Om een antwoord te vinden kunnen we misschien kijken naar het opmerkelijke leven van Scott Kelly, de eerste Amerikaanse astronaut die een jaar lang in de ruimte heeft geleefd. Hierbij wil ik benadrukken dat grit niet perse niet gelijk staat aan het vinden van roem of het verdienen van heel veel geld. Angela Duckworth, de onderzoekster die de kracht van grit heeft ontdekt, laat zien dat je grit kunt vinden in kundige docenten, agenten of ouders die thuis blijven om voor hun kind te zorgen. In de biografie van Scott Kelly is echter heel mooi te zien hoe deze eigenschap bij hem is ontstaan, vandaar dat ik het als voorbeeld heb gekozen. In zijn boek: Een Jaar in de Ruimte: Een Leven Lang Astronaut, vertelt hij hoe hij als rebels kind opgroeit in een gezin met veel problemen en moeite heeft zijn richting te vinden, tot hij op een gegeven moment bij toeval zijn echte passie ontdekt. Hierin vindt hij de motivatie om langzaam zijn leven om te gooien en weet hij uiteindelijk uitgroeien tot een van de meest succesvolle astronauten in de geschiedenis.

De eerste stappen

Scott Kelly en zijn tweelingbroer kenden een moeilijke jeugd. Hun ouders hadden vaak ruzie waarbij regelmatig dingen aan diggelen werden gegooid tegen de muur. Soms werd hun moeder zo bang voor hun vader dat zij Scott en Mark midden in de nacht mee nam om in het huis van haar ouders te slapen. Hun vader was een alcoholist die regelmatig lang weg bleef en veel geld uitgaf, waardoor het gezin vaak in geldnood zat. Op een vakantie aan de kust gebeurde het een keer dat hij Scott, zijn broer en hun moeder achter liet zonder eten of geld. Uit deze gebeurtenis herinnert hij zich drie dingen. Hoe vreselijk honger voelt, hoe veel erger het nog is om niet te weten wanneer je weer kunt eten en de vastberaden blik van zijn moeder: ze zou hen er door slepen.

Het gezin was vaak bij het water. Ze gingen ook regelmatig een weekendje varen met de boot. Omdat het gezin weinig geld had, was het een erg slechte boot en gebeurde het regelmatig dat zij door de kustwacht van het water gehaald moesten worden, omdat de motor ermee op was gehouden. Dat was erg gevaarlijk, maar ook leerzaam. Scott herinnert zich hoe zij toch elke keer weer levend uit de situatie kwamen, en ook elke keer weer iets meer hadden geleerd over hoe ze problemen zelf konden oplossen. Deze zelfde les krijgt hij als zijn moeder als eerste vrouw bij de lokale politie wil gaan werken. De fysieke test met een parcours is zwaar en gericht op mannen die veel sterker en groter zijn dan zij. In de tuin achter het huis bouwen ze een oefenparcours waar zijn moeder de hele zomer elke dag oefent, en elke dag ziet Scott hoe zijn moeder weer een klein stapje verder komt. Op de dag dat ze haar examen deed, lukt het allemaal en deed ze het zelfs beter dan veel mannen. Dit maakte een grote indruk op Scott en zijn broer. Ze had zichzelf een schijnbaar onbereikbaar doel gesteld, maar door pure wilskracht, oefening en hulp uit haar omgeving wat het wel gelukt.

The right stuff?

Als tiener namen Scott en zijn broer veel en extreme risico’s. Ze belandden dan ook vaak in het ziekenhuis en braken met enige regelmaat een arm of een been. Op school verveelde hij zich dood en staarde voornamelijk uit het raam, al op zijn zevende had hij een grote leerachterstand. Het enige wat hem als hij wat ouder is genoeg boeide was werken op de ambulance. Via zijn vader die bij de politie zat, kregen hij en zijn broer een plek bij de nooddienst. Omdat dit het enige is wat hij leuk en zinvol vond, besloot hij om medicijnen te gaan studeren, maar werd door zijn slechte schoolcijfers bij de top universiteiten af gewezen. Als hij dan uiteindelijk  toch ergens binnen weet te komen, merkt hij al snel dat studeren niks is voor hem. Het lukt hem nauwelijks om de focus te vinden en heeft geen idee hoe hij zijn studie succesvol af moet ronden. Maar dit verandert allemaal op het moment dat hij toevallig het boek The right stuff ziet liggen, een boek over straaljager piloten. Hij is dan achttien, heeft weinig opleidingen en slechte cijfers, maar hij weet één ding zeker; hij wil straaljagerpiloot worden!

Passie en oefenen, oefenen, oefenen

Dit moment zorgde voor een complete omslag in zijn leven, hij had echt zijn passie gevonden. Dit was in 1982, nu 35 jaar later is hij een van de meest succesvolle astronauten uit de geschiedenis en heeft hij voor NASA het record van de langste missie ooit op zijn naam staan. Om hier te komen, heeft Scott grote en langdurige uitdagingen moeten overwinnen. Het beroep van een astronaut lijkt op het eerste gezicht misschien vooral heel spectaculair, maar in de praktijk is het een hele zware baan waar je alleen goed in kunt worden als het echt je passie is. Zo heeft hij eigenlijk nooit tijd voor zijn gezin gehad, eindeloze hoeveelheden aan procedures uit zijn hoofd moeten leren en vooral eindeloos procedures moeten oefenen, waarvan de meeste tijd alleen. Hierbij gaat het dan niet over het oefenen van spectaculaire ruimte vluchten, maar veelal over het aflezen en interpreteren van data,  het automatiseren van reacties op eindeloze hoeveelheden aan mogelijke rampen, die waarschijnlijk nooit gebeuren. En dingen als het hanteren van een schroevendraaier wanneer je uitgeput al acht uur lang gewichtloos in de ruimte hangt, in een onhandig en log ruimtepak met een volwassenen luier aan. Daarnaast hebben astronauten tijdens hun missie een paar maanden tot een half jaar lang geen privacy, kunnen zij niet kiezen met wie ze samenwerken en slapen ze op hun werkplek. Kelly geeft aan dat hij deze uitdagingen echt heeft kunnen overwinnen door de lessen van zijn moeder. Door te zien hoe zij met eindeloos oefenen telkens kleine stapjes vooruit kwam en zo uiteindelijk als eerste vrouw bij de lokale politie kwam te werken, in een tijd dat dit echt zeer ongebruikelijk was. En door zijn passie te vinden, waarvoor hij bereid al deze uitdagingen aan te gaan. Kortom, door middel van grit!

Wat past bij jou?

Nu geeft hij ook aan dat het niet alleen maar om grit gaat. Zo vertelt hij ook aan dat hij vanaf jongs af aan eigenlijk altijd de aanleg heeft gehad om altijd gecontroleerd te blijven handelen, zelfs in heftige en emotionele situaties. Een voorbeeld hiervan is zijn reactie bij het verlies van de Space Shuttle Colombia en de zeven inzittende astronauten, waarvan veel zijn persoonlijke vrienden waren. Direct na de eerste berichten over het ongeluk is Scott samen met de calamiteitenteams van de NASA gaan zoeken naar het stoffelijk overschot van zijn collega’s en vrienden. Deze eigenschap om gecoördineerd te blijven handelen en niet overmand te worden door emotie, zelfs bij zeer ingrijpende gebeurtenissen, is natuurlijk een eigenschap die astronauten erg goed kunnen gebruiken. Maar het is waarschijnlijk ook een eigenschap die maar tot op een bepaald niveau aan te leren is. Daarom geldt ook hier weer, vind een droom die echt bij jou past. De kracht hiervan zien we terug in dit verhaal, waar een chaotische ongemotiveerde jongen zich door het vinden van zijn passie wist te focussen en zijn leven weer richting kon geven. Gesteund door de lessen van zijn moeder, die hem liet zien dat succes vooral voortkomt uit het maken van 100 kleine stapjes en niet één of twee grote, wist Scott Kelly zijn droom te verwezenlijken. En het mooie is dat Angela Duckworth met haar onderzoek naar grit laat zien dat dit niet voorbehouden is voor ‘the lucky few’, maar mogelijk is voor ons allemaal.

;