Datagedreven werken: Een stappenplan voor meer productiviteit

Datagedreven werken is het nieuwe toverwoord. Doe je er anno 2021 nog niet aan? Begin dan snel, want er is geen ontkomen meer aan. Datagedreven werken is jouw kip met het gouden ei, want het brengt jouw organisatie naar een hoger niveau. Datagedreven werken zorgt voor een saamhorig team met duidelijke doelstellingen, betere en snellere beslissingen en meer winst. In dit artikel vertellen we je meer over datagedreven werken en geven we je een praktisch stappenplan om direct aan de slag te gaan.

Wat is datagedreven werken?

Datagedreven werken, ook wel datagestuurd werken genoemd, is kortweg werken en beslissingen nemen op basis van data. Deze manier van werken wordt gebruikt om ontwikkelingen te voorspellen en er zo goed mogelijk op in te spelen. 

Datagedreven werken maakt het makkelijker om bedrijfsprocessen efficiënt in te richten. Hierdoor worden er snellere, betere en accuratere beslissingen genomen. 

Bij datagedreven werken maak je geen beslissingen op basis van je onderbuikgevoel intuïtie, of persoonlijke voorkeuren: alle beslissingen worden ondersteund door data. Dit zorgt voor een beter team, waarin alle neuzen dezelfde kant op staan.

Bij datagedreven werken, werk je dagelijks op basis van je inzichten en kennis die je uit je data hebt verkregen. Deze data vind je op je website, in je klantsystemen, e-mails, en andere klantgegevens. Hierbij volg je natuurlijk altijd de regels voor persoonsgegevensbescherming en zorg je ervoor dat je organisatie online goed is beveiligd. Huur hier eventueel een Cyber Security-expert voor in.

Waarom datagedreven werken?

Data is overal en organisaties die data niet gebruiken zullen uiteindelijk niet meer meekomen met de rest. Wil jij je concurrenten voorblijven en goede beslissingen nemen op basis van feiten? Dan is datagedreven werken simpelweg de toekomst.

De voordelen van een datagedreven organisatie:

  • Beslissingen die je op basis van data neemt, zijn betere, rationelere beslissingen.
  • Deze beslissingen zorgen uiteindelijk voor meer winst, een sterkere financiële positie en een hogere klanttevredenheid. 
  • Dankzij datagedreven werken zie je sneller waar bedrijfsprocessen vastlopen. 
  • De data laten zien waar je je op moet richten: je hebt een duidelijk doel om naartoe te werken.
  • Datagestuurd werken geeft meer grip op je organisatie omdat het als leidraad werkt.

Wat is het verschil tussen datagedreven werken en informatiegestuurd werken?

Datagedreven werken wordt nog wel eens verward met informatiegestuurd werken. Beide methodes werken op basis van cijfers. Maar het grootste verschil is dat de datagedreven organisatie haar doelstellingen afleidt uit data, terwijl de informatiegestuurde organisatie de doelstellingen bepaalt voordat de data is geanalyseerd.

Informatie is bewerkte data. Informatiegestuurd werken gaat uit van key-performance-indicators (KPI’s) – die niet altijd up-to-date zijn, of niet scherp genoeg zijn geformuleerd. Daarnaast is informatiegestuurd werken ‘besmet’ met ingesleten en verouderde principes en speerpunten. De verwachtingen of doelen van de organisatie zijn leidend over hoe de data wordt ingezet.

Datagedreven werken gaat uit van de ruwe, nog niet bewerkte data en alle vrijheid vanaf het moment van het ophalen van de data. Het leidt hierdoor tot meer creativiteit en innovatieve oplossingen. 

Informatiegestuurd werken, als juist toegepast, is daarom een onderdeel of natuurlijk gevolg van datagedreven werken. Maar bij datagedreven werken is de data het startpunt, en is de organisatie ‘vrij’ om te zien waar deze data hen naartoe leidt. 

Zo word je een datagedreven organisatie in 5 stappen

Stap 1: Zorg voor draagvlak

Werk je nog niet datagedreven, dan kan deze nieuwe manier van werken weerstand oproepen. Het is belangrijk dat de organisatiecultuur het nieuwe datagedreven werken ondersteunt. Iedereen moet bereid zijn te handelen op basis van de inzichten die de data geeft. Dit zorgt dus voor een andere manier van kijken en denken.

Om een efficiënte datagedreven organisatie te worden, heb je dus draagvlak van je werknemers nodig. 

Je vraagt je misschien af of jouw bedrijfscultuur wel klaar is voor datagedreven werken? Het is misschien een flauw antwoord, maar of je organisatie er nu wel of niet klaar voor is, het is tijd dat ze er klaar voor is. Want we zeiden het net al: organisaties die data niet gebruiken zullen uiteindelijk niet meer meekomen met de rest. 

Bereid je goed voor met change management en pas de veranderingen op de juiste manier toe. Zo voorkom je weerstand en versnel je het implementatieproces. 

Stap 2: Maak een analyse

Voordat je allerlei tools aanschaft en expertise inhuurt, maak je een analyse van waar je nu staat. Welke data verzamel je al? Welke mis je?

  • Welke data is er beschikbaar en verwerk je al? Hoe wordt deze data gebruikt? Verzamel en bewaar je onnodige data? Onnodige data verzamelen zorgt voor vertraging en extra werk wat je niets oplevert.
  • Welke data mis je? Welke data kun je nog meer gebruiken als input (open data, fast data, big data)? Heb je de juiste tools om deze data te op te halen en te verwerken? Zo niet, wat heb je nodig?
  • Hoe voeg je al je verzamelde data samen? Wie ontleedt deze data? Medewerkers met kennis van data zijn hier noodzakelijk. Hierover vertellen we je meer in stap vier.
  • Welke kennis en tools mis je? Maak een duidelijke analyse en plan hoe je de veranderingen gaat implementeren.

Stap 3: Over welke tools kan de datagedreven organisatie beschikken?

Nu je duidelijk hebt welke data je al verwerkt, en welke je mist, kijk je hoe je de missende data kunt verkrijgen. 

Dit doe je met Business Intelligence tools voor het ophalen en verwerken van data. Hiermee maak je rapporten, interactieve dashboards en KPI’s. Laat je experts goed kijken naar de kwaliteit van de data die je verzamelt. Want als je de intelligente tools niet goed inzet, kun je verkeerde data ophalen. Deze sturen je de verkeerde kant op, waardoor je niet je doelen zult behalen.

Business Intelligence helpen je niet alleen bij het ophalen van data, maar ook met het visualiseren van de gegevens. Denk aan dashboards die data omzetten in een visueel overzicht. Dit zorgt ervoor dat niet alleen de experts de data kunnen verwerken en bekijken, maar dat ook de andere medewerkers de verkregen data kunnen lezen.

Welke tools het beste bij je organisatie passen, is afhankelijk van het soort organisatie, de vraagstukken die je behandelt en de oplossingen die je biedt.

Er zijn veel verschillende soorten Business Intelligence tools. Denk aan oplossingen als Qlik, Tableau, Inergy, Power BI en Visual Analytics van SAS. Doe goed vooronderzoek en neem geen beslissingen zonder het advies van een expert.

Stap 4: Welke experts zijn er beschikbaar om datagedreven werken in te voeren?

Je kunt de modernste tools inzetten om je data te verzamelen, maar zonder de juiste experts bereik je er niets mee. Data is ruwe, onbewerkte informatie. Voor velen is dit dan ook echt abracadabra. 

Om je hele organisatie mee te krijgen in het datagestuurd werken, is het belangrijk dat betrokkenen een zekere basis van datageletterdheid hebben. Daarnaast kun je ervoor kiezen om medewerkers op te leiden om te werken met data, maar het beste zet je een expert in die je hier een stapje verder mee helpt.

Een expert zoals een young professional die kennis heeft van het verwerken van Big Data, kan jouw datagedreven organisatie een stap verder helpen. Met de juiste medewerkers versnel je het datagedreven werkproces. 

Denk aan experts als:

Data-analist  – een Data-analist beheert, verwerkt en analyseert big data. Dit kunnen bedrijfscijfers, onderzoeksresultaten, enquêtes, verkoopgegevens, bezoekersinformatie, en meer zijn.

Data Science professional – het vakgebied van Data Science houdt zich bezig met het verkrijgen van inzichten uit data. De Data Scientist combineert wiskunde en statistiek, academisch onderzoek, dataverwerking, computer science, machine learning en businesskennis.

Een young professional met een achtergrond in een van deze vakgebieden inhuren, is een toegankelijke, innovatieve en experimentele manier om datagedreven werken in jouw organisatie te introduceren. 

Breinstein koppelt graag de beste trainees en young professionals aan jouw organisatie. Lees meer over het traineeship Data Analytics van Breinstein . Of bekijk onze succescases van datadriven-organisaties die je voorgingen.

Stap 5: Experimenteer

Als je je goed voorbereidt met een duidelijke analyse, vervolgens de juiste tools aanschaft en kunt rekenen op talentvolle experts, kan het niet misgaan. Op zich is datagestuurd werken fool-proof. Maar dat betekent niet dat het een weg is die je nog moet ontdekken. En dat doe je met de hele organisatie.

Wees zelf bevlogen, je bewust van je voorbeeldrol en analyseer elke stap die je neemt. Deze nieuwe manier van werken is gekomen om te blijven dus experimenteer erop los en vind een manier die bij jouw organisatie past.

Geef je organisatie de tijd om te groeien en te wennen aan datagedreven werken. Om een voorloper te zijn en te innoveren moet je ruimte en budget inzetten voor experimenten en pilots. Alleen zo kom je erachter wat voor het beste werkt voor jouw organisatie.

Conclusie

In dit artikel vertelden we je wat datagestuurd werken is, en waarom deze manier van werken belangrijk is om te blijven groeien. We legden je uit hoe je in vijf stappen je organisatie datagedreven maakt.

We gaven voorbeelden van de tools die je kunt inzetten, en welke experts jouw organisatie kunnen helpen met het ophalen, bewerken en analyseren van de data.

Wil je meer informatie over het inhuren van de juiste young professionals? Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag.

;