Darkweb en deepweb

Criminaliteit verplaatst zich meer en meer naar de cyberwereld. Drugsmarkten en wapenhandel bijvoorbeeld bestaan nog wel op straat, maar verplaatsen zich in een rap tempo naar de digitale wereld. Niet alleen verlaagt dit de pakkans, maar het geleverde goed is vaak ook nog van betere kwaliteit (!). Waar opereren dit soort criminelen dan?

Naast het vrije internet, wat toegankelijk is voor iedereen die een computer kan opstarten en een internetverbinding heeft, bestaat er ook het deepweb. Kort gezegd is dat het deel van het internet dat niet toegankelijk is via normale search engines of browsers. The Onion Router (TOR) is een browser waarmee toegang tot het deepweb wel mogelijk is. Dit type browser biedt een verhoogde mate van anonimiteit doordat de ‘informatiepakketjes’ die tussen de gebruiker en de bezochte website in stukjes via verschillende routes worden verzonden. Als je dus bijvoorbeeld via TOR naar google.com gaat, kan het zijn dat je via een IP-adres in Canada, Duitsland en Frankrijk wordt gestuurd voordat je de gewenste bestemming bereikt.

Een kleiner deel van het deepweb wordt het darkweb genoemd. Dit zijn zogenoemde verborgen services, bestaande uit bijvoorbeeld extremistische forums of dark markets. Mits je de TOR browser in combinatie met een VPN of Proxy-verbinding en andere technieken gebruikt om anoniem te blijven, kun je op dit soort plekken ongestoord je meest duistere fantasieën delen of je goed voorbereiden op een aanslag.

Leasecontracten verkopen op het darkweb

Heel leuk allemaal, dat illustere webgedeelte, maar daar heb ik als bedrijf toch helemaal niks van te vrezen? Dat denkt u… Als bedrijf heeft u echter tal van waardevolle informatie beschikbaar, soms interessanter dan het ogenblikkelijk lijkt. Het onderstaande stukje tekst stond onlangs in het nieuws:

“Persoonlijke gegevens van zeker honderdduizend leaserijders liggen op straat. De beveiliging van meer dan vijftig leasemaatschappijen was zo slecht, dat namen, adressen, leasecontracten en zelfs bekeuringen te achterhalen waren.” (Bron: AD)

Dit soort lijstjes met namen, wachtwoorden, e-mailadressen, bankgegevens etc. zijn big business op de dark markets. Veel mensen gebruiken namelijk hetzelfde wachtwoord voor heel veel verschillende accounts. Denkt u nu: ik ook? Stay with me, want internetcriminelen die een e-mailadres en een bijpassend wachtwoord hebben gevonden kunnen vele andere accounts resetten, door via de e-mail gebruikersnamen en wachtwoorden opnieuw op te vragen. Binnen de kortste keren zijn meerdere accounts overgenomen, en als deze wat waard zijn (denk aan accounts met een abonnementswaarde) worden ze op een soortgelijke lijst gezet en weer doorverkocht.

In het geval van de gelekte leasecontracten is het denkbaar dat deze informatielijst ook verkocht wordt. Wat heb je daaraan? Ik kan me voorstellen dat een bende professionele autodieven uit bijvoorbeeld Oekraïne deze lijst interessant vindt. Deze weet met zo’n lijst namelijk precies welke auto waar voor de deur staat. Deze bende kan nu autodiefstal op aanvraag plegen; airbag nodig van een Volkswagen Polo? Ik weet er nog wel een te vinden in een rustig dorpje vlakbij Eindhoven. Ingebouwd navigatiesysteem van een Toyota Auris? Voor 22:00 besteld, morgen in huis. Kortom: Darkweb is big business.

;