Bring Your Own Device

Is het voor werkgevers tegenwoordig nog wel nodig om apparatuur uit te geven? Vroeger leek het een logische stap om alle werknemers een laptop en een mobiele telefoon te geven, aangezien dit vroeger vrij specialistische werkmiddelen waren. Maar er is een groeiende vraag naar het gebruik van privé middelen op de werkvloer ontstaan. Bring Your Own Divice (BYOD) wordt steeds populairder! Dit komt voort uit het feit dat het grootste deel van de nieuwe generatie werknemers zelf een laptop hebben. Het is dan veel logischer om op de eigen laptop te werken aangezien je dan niet drie maanden geconfronteerd wordt met de frustratie dat je steevast op de verkeerde knop drukt als je op enter wilt drukken.

En waarom zou ik mijn ASUS ROG Strx GL703VD-GC083T met i8 processor en 16 GB werkgeheugen in moeten wisselen voor een dusdanig oude HP laptop waarvan de specificaties niet eens meer op tweakers.nl staan? Ik kan op mijn eigen laptop makkelijker en sneller werken dus dat is een voordeel voor mijn werkgever.

Nadelen Bring Your Own Device

Helaas hangen er aan BYOD redelijk wat nadelen. Uit diverse onderzoeken van Business Software Alliance blijkt namelijk dat het gebruik van privé apparatuur op de werkvloer de kans vergroot dat gevoelige bedrijfsinformatie op straat komt te liggen. De kans dat de werknemer illegale software versies, onveilige apps of mallware op de laptop of telefoon draait is aannemelijk. En door het continu dragen van de telefoon word de kans op schade, verlies en diefstal groter. Deze combinatie van factoren heeft een zeer negatief effect op het risicoprofiel van de gebruikte mobiele apparatuur. En de werkgever kan maar weinig invloed uitoefenen op de inhoud van het apparaat en de wijze waarop het gebruikt word buiten kantoortijden.
Het is vooral het gebruik buiten het kantoor dat het risico sterk vergroot. Tijdens privégebruik bezoek je wat sneller sites van discutabel allooi, download je makkelijker gegevens en voer je vaker scripts uit op bijvoorbeeld spelletjes.nl. Al deze handelingen vergroten de kans dat er mallware op de laptop of telefoon komt te staan die je virusscanner nog niet herkend.

Risico’s voor BYOD verlagen

Om deze risico’s te verlagen moeten er maatregelen genomen worden die weer verstrekkende gevolgen hebben voor de persoonlijke gegevens en levenssfeer van de werknemer. Om het risico van diefstal en verlies te verlagen wordt er vaak toestemming gevraagd om apparaten op afstand te kunnen wissen. Dit zou dan dus betekenen dat je al je persoonlijke informatie kwijt raakt als je telefoon en laptop zoek raakt. Daarnaast geef je dus toestemming dat je persoonlijke apparatuur op afstand overgenomen mag worden. Dit vraagt om veel vertrouwen aangezien je hiermee toegang geeft tot al je persoonlijke gegevens.

Omdat deze situatie niet wenselijk is wordt er steeds vaker gekozen voor de gulden middenweg. Choose Your Own Device. Persoonlijk vind ik dit de ideale route, aangezien de werknemer een apparaat uit kan kiezen naar zijn eigen smaak en de werkgever de controle over de gegevens niet verliest. Een win-win dus!

;