Big Data is watching you

07:00 uur: mijn wekker gaat, een nieuwe dag is aangebroken. Ik open de NOS app om te zien of er nog belangrijke dingen zijn gebeurd in de wereld. Vervolgens maak ik mij klaar en ga ik naar buiten; op weg naar mijn opdrachtgever. Op de hoek van de straat is de tramhalte, ik check in met mijn OV kaart. Ik neem de overstap naar de metro, waarvoor ik bij de tram moet uitchecken en bij de metro weer moet inchecken. In de metro scrol ik het nieuwsoverzicht van Facebook door, terwijl een nummer op Spotify door mijn oortjes klinkt. Eenmaal aangekomen op mijn eindstation check ik uit bij de metro, loop ik in 5 minuten naar het kantoor, start mijn laptop op en ga aan het werk.

Rond lunchtijd loop ik met mijn collega’s naar de kantine, waar ik mij trakteer op een lekker bord salade met als kers op de taart een kroketje. Even afrekenen bij de kassière en eet smakelijk. Aan het eind van de middag pak ik mijn spullen en controleer ik, terwijl ik richting de metro loop, met de 9292 app of ik mijn pas moet versnellen voor een aankomende metro. Even snel boodschappen doen bij de Dirk, ik pin aangezien ik geen contant geld mee heb. Thuis lekker koken en met het bord op schoot de TV aan. 3 programma’s verder is het tijd om even onder de douche te stappen en daarna mijn bed in te duiken: morgen weer een nieuwe werkdag.

We worden in de gaten gehouden

Zonder dat we het doorhebben, kunnen we in principe de hele dag in de gaten worden gehouden: ons gedrag wordt op ontelbaar verschillende manieren vastgelegd. Gedurende de gehele dag kan je je afvragen: wordt er nu opgeslagen wat ik doe? Het begint ’s morgens al zodra je wekker gaat: wordt deze informatie doorgestuurd, en zo ja, wie weet er allemaal hoe laat ik opsta? Het openen van een app op je telefoon, zoals NOS, geeft een seintje dat je geïnteresseerd bent in het nieuws. Het inchecken bij de tram geeft een signaal waar je je op dat moment bevindt. Als je even later uitcheckt, kan in theorie precies achterhaald worden welke route je hebt afgelegd. Dit kan natuurlijk ook aan de hand van je gps-signaal vanuit je telefoon: dit is misschien nog wel nauwkeuriger dan de haltes waar je in- en uitcheckt met je OV kaart. Het scrollen door het nieuwsoverzicht van Facebook geeft een duidelijk patroon van je interesses: op welk nieuwsbericht blijf je hangen, en welke berichten scrol je direct door?

Fan van puppy’s?

Misschien klik je wel een filmpje open met schattige puppy’s, en voor je het weet staat morgen je Facebook overzicht vol met vergelijkbare filmpjes van puppy’s en andere babydieren (want als je interesse hebt in puppy’s, heb je vast ook interesse in kittens en baby olifantjes, en ga zo maar door). Hetzelfde geldt natuurlijk voor Spotify: als je dit nummer vaak luistert, vind je een vergelijkbaar nummer van dezelfde artiest wellicht ook wel interessant.

De waarde van deze data

Naast dat je met je telefoon veel informatie over jezelf beschikbaar kan stellen over waar je je precies bevindt en welke persoonlijke interesses je hebt, kan ik mij voorstellen dat dit ook op andere manieren kan. Neem bijvoorbeeld de salade met de kroket die ik heb besteld in de kantine op het kantoor. Het eten van een kroket zou de perfecte trigger kunnen zijn om meer reclames van ongezond voedsel mijn kant op te sturen, maar ook reclames voor de sportschool zouden goed op dit gedrag in kunnen spelen. De boodschappen die ik afreken bij de Dirk laten zien wat ik zal eten die avond, data die goud waard is in handen van bijvoorbeeld een bedrijf die maaltijdboxen bezorgt. Als ik elke dag eten haal voor die avond, is het natuurlijk veel handiger voor mij om een maaltijd box aan te bieden met vergelijkbare recepten, plus alle benodigde ingrediënten, waar ik niet voor naar de supermarkt hoef.

Zelfs thuis ben je niet veilig

Bovenop het gebruik van je telefoon en pinpas is ander gedrag in huis ook een bron van data: lichten aan bij thuiskomst, TV aan/uit (en op welke zender staat hij?), douchen betekent boiler aan, dus hoge piek in gasverbruik, en op het moment dat alle lichten uit gaan, ga ik waarschijnlijk naar bed.

Big Data is watching you

Het klinkt misschien allemaal best wel eng; de mogelijkheden hoe iemand in de gaten gehouden kan worden gedurende de dag. Big Data is watching you. Ik word hier echter alleen maar enthousiast van. Op welke manier zou deze data ons ten goede kunnen komen? Ik kan mij voorstellen dat het heel erg fijn kan zijn in sommige situaties om gebruik te kunnen maken van deze data. Een voorbeeld: stel je pinpas is gestolen, en wordt door de dief bij verschillende pinautomaten gebruikt om geld van te pinnen. De combinatie van de locatie van de gebruikte pinautomaten en de telefoon gps-signalen die op dat moment in de buurt van die pinautomaten was, kan wellicht sneller leiden naar het pakken van de dief. Ander voorbeeld: de route met het OV welke je altijd aflegt naar werk heeft een storing. Het zou ideaal zijn om hier een push-berichtje van te krijgen wanneer ik na werk naar het metrostation loop, zodat ik een andere metro kan nemen en met een kleine omweg nog steeds met zo min mogelijk vertraging thuis aan kom. Voorbeeld 3: misschien is er wel een interessant programma op de TV vanavond, wat perfect aansluit bij mijn interesses gebaseerd op TV en internet gedrag. Omdat ik echter nooit naar die zender kijk, weet ik niet van het bestaan van het programma af. Een klein pop-up berichtje op mijn TV of mobiel over dit programma zou niet verkeerd zijn.

De vele mogelijkheden van Big Data

Als trainee van het traineeship Business Analytics en Data Science zie ik alleen maar mogelijkheden in deze wereld van Big Data. Wanneer ik mijn fantasie loslaat op deze mogelijkheden, groeit er een grote glimlach op mijn gezicht. Tijdens het traineeship hoop ik dan ook het belang van Big Data nog beter te leren kennen, en hoop ik mensen om mij heen dit belang te kunnen laten inzien. Big Data is geen groot boos oog wat iedereen in de gaten houdt, maar Big Data geeft mogelijkheden voor de toekomst. Big Data kan wellicht grote problemen oplossen die op dit moment niet opgelost kunnen worden door gebrek aan informatie. Natuurlijk zitten hier wat kanttekeningen aan, zoals bijvoorbeeld de privacy wet. Maar dat weerhoud mij er niet van om te fantaseren over de talloze mogelijkheden van Big Data..

;