Mijn droom: Big Data in de gezondheidszorg

Ik heb een graad in epidemiologie en een grote interesse in big data en data science. Mijn droom is om mijn kennis en interesse te kunnen combineren om onze volksgezondheid te verbeteren. Ik ben opgegroeid op een klein eiland in het Caribisch gebied. Sinds ik me kan herinneren, heb ik een hart voor de medische wereld en de volksgezondheid. Ik kwam naar Nederland toen ik nog maar 20 jaar oud was, om mijn droom te realiseren. Een droom waarvan ik niet eens wist hoe ik die zou vervullen. Ik heb tijdens mijn bachelor, biologie en medisch laboratoriumonderzoek gestudeerd. Daarna heb ik de masteropleiding epidemiologie afgerond. Zoals er gezegd wordt, gebeurt er niks zonder een reden. Op een dag kreeg ik een telefoontje van een recruiter van trainee.nl. Ze bood mij een trainee programma aan in Business Analytics and Data Science… “Dit is mijn kans”, dacht ik bij mezelf. “Ik kan nu mijn droom vervullen!”. Mijn doel is om zoveel mogelijk mensen te helpen in de gezondheidssector. Vandaag, in deze wereld van big data kan ik dit doel bereiken. “Hoe dan?” hoor ik je denken. In mijn volgende blog zal ik dat toelichten.

Ziektepreventie door big data

Met alle data die tegenwoordig beschikbaar zijn, weet men binnen enkele uren hoe je ziekten kunt voorkomen of oplossen. Dat is de potentiële impact van ‘Big Data’ op het gebied van gezondheidszorg. Computers kunnen voorspellende modellen maken op basis van enorm veel informatie. De term big data verwijst naar de grote V’s: volume, variety (variëteit), velocity (snelheid), veracity (waarachtigheid) en value (waarde).

Big data binnen de gezondheidszorg

Big data omvat alle data die opgeslagen wordt. Van medische gegevens tot milieu en financiële gegevens, geografische gegevens en social media-informatie. Sommigen van deze informatie werden tien jaar geleden nog op papier bewaard en verder werd er niks mee gedaan. Tegenwoordig wordt deze informatie digitaal opgeslagen. De hoeveelheid data zal dan ook blijven groeien. Met big data kan de gezondheidssector en gezondheidszorg verbeterd worden door inzichten te bieden in de oorzaken en uitkomsten van bepaalde ziektes. Ziektes kunnen beter voorspeld worden en dus ook voorkomen, en er kunnen beter drug targets voor ‘precision medicine’ ontwikkeld worden. Daarnaast kunnen wij met behulp van big data bepaald gedrag zoals roken, drinken, sporten etc. beter begrijpen.

Probleem van big data in de gezondheidszorg

Volgens een artikel in The Guardian kan dr. James Lind, directeur bij Gold Coast Health, noodopnames van het ziekenhuis op elke dag van het jaar voorspellen, met een nauwkeurigheid van 93%. Big data is waardevol en het kan levens redden. Het enige probleem is dat er niet genoeg mensen zijn die in data geloven. We hebben meer mensen nodig die in de data geloven en we hebben mensen nodig die het risico durven te nemen om mensen zoals ik in te huren om dit te doen.

;