6 x waarom werken bij de overheid een goede zet is!

Werken bij de overheid, is dat niet saai? Ik krijg die vraag vaak. Mensen zien de overheid namelijk nog steeds als stoffig en hiërarchisch. Maar is dat wel zo? Klopt ons beeld van Rijksinstanties wel? Ik werk al jaren bij een overheidsinstelling en vind dat werken bij de overheid juist heel interessant is. Waarom? Hieronder geef ik je 6 redenen waarom werken bij de overheid verrijkend is én waarom het van toegevoegde waarde kan zijn. Niet alleen voor jou, maar ook voor de overheid!

Waarom werken bij de overheid een goede zet is, de belangrijkste redenen

Als je voor de overheid werkt, draag je direct bij aan de ontwikkeling van de maatschappij. En daar pluk jij als burger meteen de vruchten van! Dit gebeurt natuurlijk zo groen mogelijk – en daar kan je als werknemer zeker trots op zijn.

Daarnaast zorg je met jouw frisse blik en moderne manier van werken voor een ommekeer: de overheid gaat van een oudere, soms hiërarchische manier van werken naar de nieuwe manier van werken. Dit doe je door jouw kennis en kunde over te dragen.

Tot slot is de overheid gewoon een fijne werkgever. Iedereen is welkom. Iedereen is hard aan het werk om ervoor te zorgen dat de overheid een fijne, inclusieve werkplek blijft.

Meer weten over al deze voordelen? Hieronder bespreek ik alle punten uitgebreid:

1. Je draagt bij aan de ontwikkeling van de maatschappij

Goed. Voordat je gelijk begint te sputteren en met tegenargumenten komt als: “Werken bij de overheid gaat trager dan bij bedrijven”, of “ze hebben een negen-tot-vijfmentaliteit”, dan moet ik toegeven dat overheidsinstanties inderdaad op een andere manier werken dan commerciële bedrijven.

De overheid is er niet om winst te maken en dat geeft het werk een hele andere lading. Ambtenaren werken niet om zoveel mogelijk geld binnen te halen, ze werken voor de maatschappij. Daarom betekent werken voor de overheid bijdragen aan de ontwikkeling van de maatschappij.

Wil je bezig zijn met projecten om een dorp, stad, provincie of heel Nederland beter te maken? Dat kan als je werkt bij de overheid. Want alles wat je extern ziet, moet je natuurlijk eerst intern regelen. Werkt het goed, dan plukt de burger daar de vruchten, en zet jij de credits op je naam. Ter illustratie: om een kleine actie zoals een gemeentebelasting digitaal te kunnen bekijken, is achter de schermen veel meer werk verricht dan je kunt bedenken.

En het maakt niet uit op welke afdeling je werkt en met welk project je bezig bent. Alles wat je doet is voor de burgers en bedrijven, zowel extern als intern. Dat maakt werken bij de overheid uniek – iedereen heeft hetzelfde doel voor ogen en ook als burger haal jij er voordeel uit!

2. Je helpt bij de overgang van een traditionele hiërarchie naar een nieuwe manier van werken tijdens werken bij de overheid

Als we kijken naar hoe de overheid vroeger werkte en naar hoe ze dat nu doen, zien we een grote verandering. Vroeger waren overheidsinstanties erg hiërarchisch, maar gelukkig is dit tegenwoordig niet meer zo. Veel overheidsinstanties zijn bezig met een reorganisatie of een transitie, met de introductie van een nieuwe manier van werken.

Als jij het interessant vindt om hieraan bij te dragen en mee te denken, dan is werken bij de overheid echt iets voor jou. Het is namelijk niet alleen een spannende tijd voor overheden, maar het kan voor jou ook heel interessant én leerzaam zijn. Overheden hebben namelijk alle hulp nodig als het gaat om bijvoorbeeld ‘Het nieuwe werken’.

Bedrijven die zelfsturende teams introduceren, eisen hiervoor veel van hun medewerker. Changemanagement is niet niets. Het gaat met vallen en opstaan en dit kost veel tijd. Voor bedrijven is zo een verandering al veel. Hoe moet dit dan wel niet zijn voor een ‘stoffige’ gemeente?

Veel medewerkers werken nog op de ‘oude’ manier van werken en dat moet allemaal anders. Iedereen moet ineens thuis kunnen werken en medewerkers moeten meer taakvolwassen worden. Dit maakt werken bij de overheid voor ons, de jongeren, de trainees, de informatiespecialisten, zo bijzonder. Overheden hebben hulp nodig en dat kunnen wij hen bieden.

3. Je draagt je kennis en kunde over

De wereld verandert en de overheid dus ook. De nieuwe manier van werken, waar ik het in de vorige paragraaf al over had, is meer dan overstappen naar iets anders. Het vraagt kennis en kunde die niet iedereen binnen de organisatie heeft.

Bij overheidsinstanties zijn er veel medewerkers die daar al meer dan 25 jaar werken. Zij werkten 25 jaar lang op een hiërarchische en vaak traditionele manier, en maakten ook al veel veranderingen mee. Ze zijn gewend om het op hun eigen manier te doen.

Nu krijgen ze ineens te maken met digitalisering, thuiswerken en alles moet snel en overal kunnen. De overheid heeft daarom jongeren nodig. Jongeren kennen de snelle en digitale wereld als geen ander en weten hoe ze hier mee om moeten gaan. Deze kennis en kunde heeft niet iedereen en het is aan ons – aan jou! – om dit over te brengen.

Werken bij de overheid betekent dus ook dat jij als jong persoon met een frisse blik naar situaties kan kijken en je collega’s kan helpen. Als je ergens een aantal jaar werkt, ontwikkel je na een tijdje een tunnelvisie. Het is aan ons om collega’s daar bewust van te maken en ze te helpen om uit die tunnelvisie te stappen.

Wij moeten ze laten zien hoe het ook kan, in deze snelle en digitale wereld. Zijn zij digibeet? Nee, absoluut niet. Maar ze kunnen wel de hulp gebruiken om eens anders naar een situatie te kijken en wij kunnen tegelijkertijd weer veel leren van de kennis die zij de afgelopen jaren opdeden.

4. Iedereen is welkom

Diversiteit en gelijkheid is voor de overheid heel belangrijk. Als een van de grootste werkgevers van Nederland staat de overheid dan ook open voor iedereen die werkzoekende is, en dus ook voor mensen uit de doelgroep banenafspraak.

Deze mensen hebben vaak een lastige positie op de arbeidsmarkt. Daarom is het doel om tussen de periode 2014 tot 2024 in totaal 3340 banen te realiseren voor mensen uit deze doelgroep.

Wie valt er onder deze doelgroep?

  • Mensen die onder de Participatiewet vallen en die niet zelfstandig het wettelijk minimumloon kunnen verdienen.
  • (Voormalige) leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso) en praktijkonderwijs (pro) die zich schriftelijk hebben aangemeld bij het UWV.
  • Mensen met een Wsw-indicatie (sociale werkvoorziening).
  • Wajongers met arbeidsvermogen. Arbeidsvermogen is dat iemand bijvoorbeeld 4 uur per dag kan werken.
  • Mensen die op een Wiw-baan of ID-baan werken. Dit zijn banen die via oude regelingen tot stand kwamen. De Wiw en ID-baan waren bedoeld voor bijstandsgerechtigden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.
  • Mensen die een medische beperking kregen vóór hun achttiende jaar of tijdens hun studie. En die dankzij de banenafspraak het Wettelijke Minimumloon tóch kunnen verdienen.

5. Je mag jezelf zijn

De overheid vindt diversiteit en inclusie belangrijk. Het is belangrijk dat je jezelf kunt zijn, je lekker in je vel zit en dat je durft te zeggen wat je denkt en voelt. Ook (of juist!) als je iets anders denkt of voelt dan de meerderheid van de groep om je heen, ben je welkom. 

6. Je zet je in voor duurzame vernieuwing

De overheid kiest voor ‘duurzame economische groei’. Dit noemen ze ook wel groene groei. Het uitgangspunt is dat er economische groei is, maar dat deze niet ten koste mag gaan van het milieu.

Duurzame vernieuwingen zijn goed voor iedereen. Ze leveren geld en banen op. De overheid vindt daarom dan ook dat economie en het milieu volgens de Rijksoverheid goed samengaan.

Rijksoverheid ondersteunt daarom duurzame vernieuwingen door bijvoorbeeld verschillende subsidieregelingen aan te bieden aan ondernemers.

Afhankelijk van de afdeling waar je werkt, werk je direct of indirect mee aan een groener Nederland.

Werken bij de overheid? Ik zeg ja!

Werken bij de overheid. Moet je dat nu wel of niet doen? Ik ben er zéker voor. Werken bij de overheid is inspirerend, vernieuwend en je kunt er zoveel doen. Je bent niet alleen maatschappelijk bezig, je helpt ze met jouw kennis en dat terwijl er zoveel gebeurt. Als veranderaar of informatiemanager is deze tijd, juíst deze tijd, bij de overheid fantastisch.

Werken bij de overheid geeft je de kans om deel uit te maken van een bijzonder proces. Organisaties gaan over van hiërarchie naar plekken waar medewerkers volledig digitaal werken, zelfsturend zijn en een grote taakvolwassenheid hebben. Dat wil je toch niet missen?

Wil jij voor de overheid aan de slag? Bekijk dan eens onze verschillende traineeships. Je kunt meteen aan de slag in het werkveld! Kijk op www.breinstein.nl en ga meteen naar het traineeship Informatiemanagement! Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag!

;