Interview met recruiter Anniek Ramselaar: ‘Er is hier echt oog voor de werk-privé-balans’

Anniek Ramselaar (26) is recruiter Data Analytics bij Breinstein in Rotterdam. Hoewel ze solliciteerde op de vacature van accountmanager, kwam ze er gaandeweg de sollicitatieprocedure achter dat recruitment veel beter bij haar past. Gelukkig was er ook een vacature voor recruiter. “Contact met young professionals die zich permanent willen blijven ontwikkelen is het leukste dat er is.”

Anniek studeerde Recreatief Management en ging daarna aan de slag in diverse sales- en hospitality-functies bij onder meer de Efteling en Fletcher Hotels. Toen zij op LinkedIn op een brochure van Breinstein stuitte, en werd geattendeerd op de vacature van Accountmanager Cyber Security, was ze eigenlijk helemaal niet op zoek naar een nieuwe uitdaging. Maar iets triggerde haar toen ze de brochure had gedownload. Toen ze benaderd werd door recruiter Anita of ze eens wilde komen praten, klikte het meteen, waardoor ze inging op de uitnodiging.

Hoe verliep de sollicitatieprocedure? En hoe kwam het dat je uiteindelijk ‘ja’ hebt gezegd?
“Het voelde vanaf het eerste moment goed. Breinstein is een superleuke, enthousiaste, jonge organisatie. De mensen die er werken zijn ondernemend en er is een sterke focus op persoonlijke ontwikkeling. Dat spreekt mij heel erg aan. Maar ik was pas echt om, toen ik tijdens mijn tweede gesprek enthousiast werd ontvangen door kantoorhond Beer. Toen was het ijs meteen gebroken. Zo’n ontvangst was wel wat anders dan ik bij mijn vorige werkgevers gewend was. Daar ging het er allemaal wat formeler aan toe.”

Hoe kwam het dat je eerst solliciteerde voor accountmanager, maar uiteindelijk het pand verliet met een contract voor de functie recruiter Data Analytics op zak?
“Omdat ik ervaring had in de sales en hospitality lag de functie van accountmanager veel meer voor de hand. Maar toen ik tijdens mijn gesprek aangaf dat ik contact met mensen het allerleukst vond, attendeerde Anita mij op de functie van recruiter. Toen dat ook nog eens voor het vakgebied Data Analytics bleek te zijn, besloot ik voor die functie te gaan. Organisaties helpen aan jong talent dat wil pionieren met data is namelijk echt iets waar mijn hart sneller van gaat kloppen.”

Wat moet je goed kunnen als recruiter?
“Je moet bovenal oprecht geïnteresseerd zijn in mensen. Het draait vooral om goed kunnen luisteren en de juiste vragen stellen. Breinstein heeft een fantastisch opleidingsprogramma voor Data Analytics. De young professionals die mogen instromen hebben na afloop van het programma een bak aan relevante werkervaring opgedaan bij toonaangevende opdrachtgevers en ze hebben ook nog eens een post-master certificaat van de VU op zak. Ik ben vooral op zoek naar young professionals die niet alleen maar achter de laptop blijven zitten, maar ook het gesprek aan willen gaan met diverse stakeholders. Soft skills zijn misschien nog wel belangrijker dan de harde technische vaardigheden.”

Hoe bevalt het tot nu toe?
“Heel erg goed. Elke vestiging heeft z’n eigen cultuur en dat heeft z’n charme. Hier in Rotterdam zijn we heel open en nuchter en het team is heel hecht. Er wordt hard gewerkt, maar er is ook tijd voor ontspanning. Afschakelen is essentieel als je optimaal wilt presteren. Dat hebben ze hier gelukkig goed door. Een goed voorbeeld hiervan is de extra vrije dag op je verjaardag.”

Welke kernwaarde van Breinstein past het beste bij jou?
“Fun is mij op het lijf geschreven. Ik ben altijd te porren voor leuke dingen. Ik ben de verbinder: ik regel de cadeaus als er iemand jarig is. En ik ben altijd in voor Mario Kart of een potje tafeltennis. Als ik pas moet ik wel koorts hebben. Tafeltennissen doe ik ook in mijn privétijd, wat ervoor heeft gezorgd dat ik tot nu toe ongeslagen ben op kantoor Rotterdam. Ik wil mezelf ook continu blijven ontwikkelen. Ik heb hier bijvoorbeeld gesprekstechnieken geleerd die ik niet alleen op de werkvloer, maar ook privé goed kan toepassen.”

Wat vind je zo leuk aan het vakgebied Data Analytics?
“Het vermogen van organisaties om data om te zetten in kennis en inzichten wordt door steeds meer organisaties onderkend als strategische competentie. Onze young professionals zetten hun passie in voor data en statistiek om mooie vondsten te doen. Ze doen gave opdrachten bij innovatieve opdrachtgevers, zoals omgevingsdiensten, mkb’s, gemeentes en woningcorporaties.”

En wat is er zo leuk aan recruiter Data Analytics zijn?
“Het contact met de young professionals. Deze generatie hecht veel waarde aan een goede werk-privé-balans. Daarnaast willen ze vaak graag impact maken en een maatschappelijke bijdrage leveren. Bij hen draait het hoofdzakelijk om werkgeluk. Ik ga op zoek naar de ideale kandidaat voor de opdrachtgevers van Breinstein. Ik probeer dat altijd op een zo persoonlijk mogelijke manier te doen. Opdrachtgevers hebben vooral behoefte aan een frisse wind door de organisatie. Deze generatie kan dat als geen ander.”

Hoe ziet jouw gemiddelde werkweek eruit?
“Ik ben verantwoordelijk voor het werven en selecteren van jong talent, het voeren van intake- en sollicitatiegesprekken met young professionals en het afnemen en bespreken van assessments. Daarnaast stel ik vacatures op en plaats ik die op diverse (online) platforms. Ook het searchen behoort tot mijn takenpakket. Hierbij werf ik young professionals via onder meer databases, cv-databanken en diverse social media kanalen. Daarnaast verzorg ik sollicitatietrainingen voor young professionals. Tot slot zijn er regelmatig sessies met alle recruiters van Breinstein om tips en ervaringen uit te wisselen en de processen op elkaar af te stemmen.”

Hoe zie jij jouw toekomst?
“Voorlopig ga ik nergens heen. Ik heb het hier veel te veel naar mijn zin. Ik kan hier alle kanten op. Ze kijken hier echt naar wat JIJ tof vindt om te doen.”

;