Interview met accountmanager Floris Weij: ‘Gooi mij maar in het diepe’

Floris Weij startte in maart 2020 – twee weken voor de lockdown – als accountmanager Cyber Security bij Breinstein. Dat maakte de inwerkperiode uitdagend, maar dat past wel bij hem. “Gooi mij maar in het diepe en neem me alsjeblieft niet te veel bij de hand. Als ik vragen heb, meld ik me wel.”

Het afgelopen jaar zag hij welgeteld twee opdrachtgevers in ‘live’, de rest gebeurde allemaal digitaal. Wel ging hij af en toe nog naar kantoor voor overleggen of gesprekken met young professionals die kwamen solliciteren en aan een opdrachtgever moeten worden gematcht. “Het netwerken verloopt op afstand anders dan face-to-face, maar je merkt ook wel dat iedereen een beetje gewend begint te raken aan het nieuwe werken. Bovendien is het ook heel erg efficiënt. Ik ben als accountmanager in mijn eentje verantwoordelijk voor het Zuiden van Nederland voor het vakgebied Cyber Security. Normaal zou je dan heel efficiënt moeten plannen en zit je meer in de auto dan erbuiten. Nu kan ik mijn tijd veel efficiënter indelen.”

Hoe kwam je met Breinstein in aanraking?
“Ik kende de naam alleen van horen zeggen. En Trainee.nl, waar ik aanvankelijk startte, kende ik helemaal niet. Maar ik zag een leuke vacature voorbijkomen op Facebook en dacht: laat ik er eens een belletje aan wagen. Ik vind het vakgebied Cyber Security namelijk uitermate interessant. Al snel bleek tijdens de sollicitatiegesprekken dat ook de sfeer, mensen, de dienstverlening en de ontwikkelmogelijkheden mij heel erg aanspraken. We waren er dus snel uit.”

Wat had je hiervoor allemaal al gedaan?
“Ik heb een bachelor Marketing/Commerciële Economie en heb verschillende accountmanagementrollen vervuld in de IT. Daarnaast heb ik ervaring opgedaan in de detachering. De ervaring die ik heb opgedaan in de jaren hiervoor kwamen goed van pas toen ik startte bij Breinstein en hoofdzakelijk vanuit huis moest werken. Ik had al kennis van de markt en was op de hoogte van trends en ontwikkelingen binnen het IT-domein. Young Professionals als doelgroep was wel nieuw voor mij, maar ik maak mij snel dingen eigen.”

Wat vind je zo leuk aan het vakgebied Cyber Security?
“Het vakgebied is relevant en de ontwikkelingen gaan razendsnel. De kennis van vandaag is morgen alweer achterhaald. Dat je je constant moet blijven ontwikkelen om niet achter de feiten aan te lopen spreekt mij persoonlijk heel erg aan.”

Hoe ziet jouw werkweek eruit?
“Heel verschillend. Ik onderhoud klantrelaties en probeer potentiële opdrachtgevers te interesseren voor onze dienstverlening. Daarnaast heb ik regelmatig contact met de young professionals die ik bemiddel. Ik denk dat ik ze gemiddeld een keer in de twee, drie weken even bel of app om te vragen hoe het gaat bij hun opdrachtgever, waar ze tegenaanlopen en of ik verder nog wat voor ze kan betekenen. Ik denk dat ik dat persoonlijke contact met zowel de young professionals als opdrachtgevers het allerleukste vind aan mijn werk.”

Wat vind je het allerleukst aan Breinstein?
“De directe communicatielijnen en dat je veel vrijheid en verantwoordelijkheid krijgt. En dat er heel veel mogelijk is als je jezelf wilt ontwikkelen. Het ‘work hard, play hard’-principe spreekt me ook heel erg aan.”

Welke kernwaarde van Breinstein past het beste bij jou?
“Eigenlijk alle vier wel. Maar als ik moet kiezen: ondernemerschap. Dat ik in mijn eentje verantwoordelijk ben voor Zuid-Nederland voor het vakgebied Cyber Security geeft een kick. Verder vind ik het belangrijk om me verbonden te voelen met mijn collega’s, zowel binnen als buiten het team.”

Waar ben je het meest trots op?
“Heel veel. Maar als ik iets eruit moet pikken: ik ben verantwoordelijk voor een hele mooie samenwerking met de GGD.”

Hoe zie jij je toekomst bij Breinstein?
“Mijn focus ligt bij Cyber Security en dat blijft ook zo. Het vakgebied moet snel volwassen worden en daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen. Er zijn nog flink wat stappen te zetten als het gaat om bewustwording, beleidsvorming en het in controle zijn en blijven. Dat datalekken en hacks nu zo veel in het nieuws zijn helpt hierbij, maar het is zaak om je ook constant bewust te blijven van de risico’s en gevaren. Ik zou verderop in de toekomst graag meer de verbindende factor willen zijn binnen het cyberteam van Breinstein. Zowel binnen het team accountmanagers als met de andere teams.”

Zou je mensen aanraden om bij Breinstein te komen werken?
“Zeker! De ontwikkelmogelijkheden zijn uitstekend, de arbeidsvoorwaarden zijn prima en je krijgt veel vrijheid en ruimte.”

;