Interview met accountmanager Rik Bouw: ‘We lijken hier soms wel een stel goed functionerende ADHD’ers’

Bij Breinstein leer je meer dan bij een grote gemiddelde corporate, stelt Rik Bouw, accountmanager Data Analytics bij Breinstein. “Er heerst hier een bijzonder goed leerklimaat. Je krijgt hier ontzettend veel ruimte en vrijheid. Als je die verantwoordelijkheid aankan is het een hele fijne omgeving om jezelf door te ontwikkelen.” En dat past goed bij de 26-jarige accountmanager die ervan droomt om ooit zijn eigen onderneming te starten.

De carrière van Rik kende al vele wendingen. Tijdens zijn studie Toegepaste Psychologie, inclusief de minor Startup yourself, together, had hij vele bijbaantjes. Van administratief medewerker bij een uitgeverij tot verschillende leidinggevende functies bij Jumbo Supermarkten, en van leider op sportkampen tot docent. Na zijn studie ging hij aan de slag bij Vleck Wijnen als winkelmanager, waar hij tijdens zijn studie al had gewerkt als accountmanager. “Ik had met mijzelf afgesproken dat ik het maximaal een jaar zou doen, vooral om mijn organisatorische en leidinggevende skills verder te ontwikkelen. Daarna wilde ik mij weer meer gaan richten op mensen en dan in het bijzonder op het vlak van leren en ontwikkelen. Dus toen het jaar om was, ben ik mij gaan oriënteren op een nieuwe uitdaging.”

Hoe ben je uiteindelijk bij Breinstein terecht gekomen?
“Ik kende ze niet, maar het kwam op mijn pad. Ik kwam al googlend terecht op de website en die sprak mij meteen aan. Ik heb ze benaderd en ik mocht komen praten. Eerst had ik nog wat bedenkingen, omdat ik mij als accountmanager, of consultant zoals ik het zelf liever noem, omdat deze functie meer behelst dan alleen harde sales, niet zelf kon bezighouden met het opleiden en ontwikkelen van mensen. Maar al snel werd mij duidelijk dat de young professionals op lesdagen hier rondlopen op kantoor, waardoor ik er toch meer mee in aanraking kom dan ik in eerste instantie dacht. Bovendien vind ik het leuk om met managers en directeuren te sparren over de strategische planning. Dus die twee dingen komen in deze functie mooi samen.”

Waarom heb je ja gezegd tegen deze baan?
“Ik had mij voorgenomen nooit meer onder een systeemplafond te gaan werken. Daarmee wil ik zeggen: niet bij een grote logge organisatie met dichtgetimmerde teams. Breinstein is heel energiek en jeugdig. De sfeer is top. Iedereen krijgt veel vrijheid en verantwoordelijkheid. Als je met een goed idee komt, is er niemand die jou tegen zal houden. Er werken alleen maar fijne mensen die ondernemerschap, fun, samenwerken en jezelf blijven ontwikkelen in hun DNA gebakken hebben. Soms lijken we wel een stelletje goed functionerende ADHD’ers met z’n allen. Zo ontstaan vaak de mooiste ideeën.”

Wat vind je het leukste aan je functie?
“De vrijheid en verantwoordelijkheid die je krijgt. Je runt als het ware je eigen toko, een verantwoordelijkheid die ik graag draag. Dit leidt overigens niet tot haat en nijd. Iedereen die hier werkt zit er oprecht in en wil elkaar verder helpen. We hebben allemaal hetzelfde doel voor ogen.”

Wat vind je leuk aan Data Analytics?
“Eerlijk gezegd had ik er voor ik hier begon niet echt iets mee. Wel vind ik wetenschap en onderzoek leuk. Inmiddels ben ik het vakgebied echt gaan waarderen. Het heeft toekomst, vrijwel iedere organisatie moet ermee aan de slag. Inmiddels heb ik mijn netwerk al behoorlijk uitgebreid en heb ik ook al vrienden gemaakt binnen het vakgebied. Wat ik opmaak uit de gesprekken met (potentiële) opdrachtgevers is dat er een enorm tekort is aan professionals met kennis en kunde van data analytics. Zeker in de gemeentelijke wereld en bij andere overheidsinstellingen is er vaak sprake van een enorme vergrijzingsgolf en is het lastig om zelf nieuw talent te werven en selecteren. Wij bieden een pool met de beste jonge talenten, die we ook nog eens voor hen opleiden. Zo zorgen we voor een vaste instroom van young professionals.”

Wat is de belangrijkste toegevoegde waarde van young professionals op het gebied van Data Analytics voor opdrachtgevers?
“Hun enthousiasme, de snelheid waarmee ze dingen tot zich nemen, hoe goed ze in staat zijn om de business-vraag op te halen en veranderingen in gang te zetten. En doordat ze bij ons in een klas zitten en les krijgen van gerenommeerde opleiders, zorgt ervoor dat hun kennis zowel wordt verbreed als verdiept. Bovendien is er sprake van onderlinge kruisbestuiving. Ons programma geeft de ontwikkeling van young professionals een boost, zowel vakinhoudelijk als persoonlijk.”

Hoe ziet jouw gemiddelde werkweek eruit?
“Maandag is altijd overlegdag. De rest van de week hou ik mij bezig met de zoektocht naar nieuwe potentiële opdrachtgevers – gemiddeld voer ik 4 tot 5 nieuwe kennismakingsgesprekken per week. Daarnaast onderhoud ik mijn bestaande contacten, kijk ik of er opdrachtgevers zijn die al young professionals hebben uit onze andere programma’s die eventueel open staan voor uitbreiding richting Data Analytics. Tot slot zit ik bij de sollicitatiegesprekken van onze young professionals en de opdrachtgevers waar ik ze aan voor heb gesteld.”

Wat vind je jouw leukste arbeidsvoorwaarde?
“Dat boeit mij persoonlijk niet zo. Ik vind het belangrijker dat ik in een energiek team zit, mij lekker voel op mijn werk en dat ik kan blijven leren en mijzelf kan verbeteren. En dat is hier dus zeker het geval.”

Welke van de kernwaarden van Breinstein past het beste bij jou?
“Groeimindset, in combinatie met ondernemerschap. Ik moet een bepaald gevoel van vrijheid hebben om goed te kunnen functioneren.”

Wat is typisch Rik?
“Ik ben sociaal, energiek, ondernemend en toch ook wel strategisch. Om te ontspannen kook ik graag met vrienden. De Franse keuken heeft mijn voorkeur.”

Hoe zie jij de toekomst?
“Ik wil allereerst mijn huidige vak nog beter leren uitoefenen. Daarna zou ik mijn leiderschap-skills graag verder willen ontwikkelen. Ik heb altijd te horen gekregen dat ik een goede leider ben, maar ik wil mezelf nog meer verbeteren. En ooit wil ik mijn eigen onderneming starten. Maar eerst wil ik meer ervaring opdoen, bepaalde vaardigheden verbeteren en mijn netwerk verder uitbreiden. Breinstein is de ideale leerschool voor mij.”

;