De winterblues: 8 tips om de winterdip te voorkomen

De klok slaat 6 uur, de wekker gaat, ik open mijn ogen en het is nog donker. Het enige wat ik op dat moment kan denken is: ‘ik draai me nog héél even kort om’. Uiteindelijk 6x snoozen verder moet ik me haasten om nog op tijd op mijn werk te komen. Ik gok dat dit ochtendritme voor velen bekend is in de winter. Oké misschien span ik de kroon met 6x snoozen, maar hé het is gewoon verdomde moeilijk om in de winter mijn bed uit te komen. Maar goed, waar gaat dit verhaal heen… nou snoozen is één van de vele veroorzakers van de welbekende winterdip. Zo’n winterdip is niet alleen vervelend voor jezelf, maar op je werk zitten ze ook niet te wachten op een collega die elke dag de winterblues met zich meebrengt. Daarom geef ik jou (en mezelf) in deze blog 8 tips om de winterdip te voorkomen. Jij blij, ik blij, je collega’s blij, je partner/familie blij, iedereen blij.

Oorzaken van een winterdip

Hoe ontstaat zo’n winterdip? Een winterdip ontstaat vaak doordat de dagen korter en donkerder worden. Dit zorgt ervoor dat je minder vitamine D binnenkrijgt. Ook de kou kan depressieve gevoelens veroorzaken. Als een winterdip langere tijd aanhoudt, gaat het over in een heuse winterdepressie. Dit willen we nátuurlijk voorkomen. Dus doe vooral je voordeel met onderstaande tips!

Een winterdip voorkomen

  1. (Note to self) STOP met snoozen! Believe me, I tried.

    Uit onderzoek blijkt dat gefragmenteerde slaap (slaap die in stukken is gehakt) slechter is dan helemaal geen slaap. Dit verklaart waarom je na het snoozen helemaal niet uitgeruster bent. De enige oplossing is stoppen met snoozen en direct uit bed gaan. Het klinkt allemaal zo simpel. Een tip is om je wekker buiten handbereik te plaatsen, dan ben je verplicht om direct op te staan. De kunst is wel om vervolgens niet weer in bed te gaan liggen.

  2. En er was licht

    Licht fungeert als een soort startmotor in de ochtend. Het feit dat we in de winter in het donker wakker worden zorgt dus ook voor opstartproblemen. Philips heeft hier een oplossing voor, namelijk hun wake-up light. Niet meer wakker worden met een vervelende piep of geluidssignaal, maar met licht dat steeds feller wordt (net als een zonsopgang). Tijdens je slaap registreert je lichaam als het ware het licht en bereid je voor op het wakker worden. Dit zorgt voor een natuurlijke en rustige manier van ontwaken. Daarnaast zit er op een wake-up light geen snooze knop. Probleem 1 ook weer opgelost!

  3. Hup naar buiten

    Probeer zoveel mogelijk tijd door te brengen in de buitenlucht. Het liefst zo vroeg mogelijk in het eerste daglicht. Dit licht bevat relatief veel blauw. Blauw licht zorgt voor vermindering van de productie van melatonine (het hormoon dat je slaperig maakt). Hierdoor word je écht wakker, en verminder je je winterdip.

  4. Cheat your way

    We hebben helaas niet allemaal de luxe dat we ’s ochtends voor of tijdens ons werk tijd hebben om een rondje te lopen in het eerste daglicht. Toch kun je door te cheaten ook zorgen voor het wegblijven van de winterdip. De Philips energielamp is in dit geval je beste vriend. Je zou toch bijna denken dat deze blog wordt gesponsord door Philips, maar geloof me #nospon. Het sterke blauwe licht bootst daglicht effectief na. Zet deze energielamp naast je op je bureau, succes gegarandeerd.

  5. Petje Pitamientje

    In de winter heeft ons lichaam extra vitamines nodig. Zorg daarom dat je gezond en regelmatig eet. Daarnaast kan je ook multivitaminen en vitamine D (zonlicht in een potje) slikken.

  6. Zing je blij

    Reis je met de auto naar je werk? Zet dan je favoriete (kerst)muziek op en zing hardop mee! Zingen maakt hormonen in je lichaam aan die zorgen voor een geluksgevoel. Kan je niet zo goed zingen (zoals ik) en zit je met meerdere mensen in de auto, vraag jezelf dan af of meezingen de ander wel zo gelukkig maakt 😉

  7. Blijf in beweging

    Jep I know, in de winter lig ook ik liever met mijn dekentje op de bank. Toch zorgt bewegen, sporten of enkele andere vorm van fysieke inspanning voor het aanmaken van endorfine. En endorfine, daar worden we blij van. Bewegen stimuleert ook een goede bloedsomloop. Twee vliegen in één klap dus!

  8. Rust in je koppie

    Je kunt pas echt goed slapen wanneer je lichaam en geest in ruststand zijn. Probeer voor je gaat slapen alle lopende zaken in je gedachten af te sluiten. Kom je ineens nog op een goed idee, of bedenk je ineens dat je morgen iets moet doen wat je niet mag vergeten? Schrijf het op en schrijf het van je af, dit zorgt ervoor dat je het in je gedachten kunt loslaten.

;