Virtual reality, alle ins en outs!

De meeste mensen in Nederland hebben wel eens gehoord van virtual reality (VR). Echter, er zijn maar weinig mensen die zelf daadwerkelijk VR hebben ervaren. Heb jij al eens ervaren hoe het is om je te begeven in een virtuele wereld? Nee? Dan is deze blog voor jou absoluut interessant! Ik ga je in deze blog meenemen in de wereld van virtual reality. VR kan gebruikt worden om te gamen, maar ook voor het bedrijfsleven wordt dit een manier om personeel bijvoorbeeld op te leiden voor bepaalde situaties. Een tipje van de sluier: het oefenen van reanimeren kan in VR geoefend worden.

Hoe werkt Virtual Reality?

Virtual reality is zoals de naam al doet vermoeden een virtuele omgeving. Als je een VR-bril op je hoofd hebt, ben je voor je gevoel volledig afgesloten van de buitenwereld. Je staat in een zogenoemde ‘playzone’ in je woonkamer, of misschien wel op kantoor. Je hebt een VR-bril op en er zit ook een headset op je oren waarmee je het geluid kunt horen vanuit de virtuele omgeving. Je hebt in zowel je linker- en rechterhand ergonomische controllers die in de virtuele wereld voor je eruit zien als jouw handen. Je handen zijn volledig gedigitaliseerd, wat inhoudt dat als je bijvoorbeeld je wijsvinger naar voren wijst, je in de virtuele wereld ook je wijsvinger naar voren ziet wijzen. Als je tijdens een game wilt bukken, is zelf bukken daadwerkelijk de enige manier! Dit kan vooral handig zijn als er een bijl naar je hoofd wordt gegooid.

Waar kun je Virtual Reality het beste doen?

Je kunt in een – door jou vooraf ingestelde – ‘playzone’ rondlopen in een beperkt gebied van ongeveer 2 bij 2 meter. Dat kan zijn in je slaapkamer, maar ook in de woonkamer of in een andere ruimte. Zodra je buiten die vooraf ingestelde zone probeert te lopen, krijg je in de virtuele wereld een digitale muur te zien die de rand aangeeft van de playzone. Als je daarbuiten loopt bestaat de kans dat je een vaas omstoot in je woonkamer of een glas van tafel. Oeps! Dat was niet de bedoeling.

Wat heb je nodig om te kunnen gamen in VR?

Om te kunnen gamen in Virtual Reality is het van belang dat je een laptop of game computer hebt die een van de beste grafische kaarten heeft. Het beste is om eentje uit te zoeken die VR ready bij eigenschappen heeft staan. Je weet dan zeker dat je zonder haperingen kunt gamen! Verder heb je natuurlijk een VR set nodig, en een ruimte van minimaal 2 bij 2 meter zodat je voldoende kunt bewegen.

Soorten VR-brillen

De allerbeste manier om VR te ervaren is door een zogenaamde ‘actieve VR bril’. Voorbeelden hiervan zijn Oculus Rift en HTC Vive. Dit zijn VR-brillen waar het scherm en headset voor het geluid zitten ingebouwd. Aan de VR-bril zitten een HDMI en USB kabel bevestigd van 3 meter. Door deze kabels worden de signalen verstuurd vanaf je game pc of laptop, waardoor je de ultieme VR ervaring krijgt! Iets wat je wellicht als eens gezien hebt, is een VR-bril van karton. Dit zijn brilletjes die je voor een paar euro kunt kopen in de winkel. Hiermee beleef je niet de ultieme VR ervaring.

Toepassingen Virtual Reality

Virtual reality is het meest bekend vanuit de game wereld. Er zijn inmiddels duizenden spellen op de markt, die je kunt kopen en downloaden in diverse webshops. Naast gaming, wordt VR ook in toenemende mate toegepast door bedrijven. Het eerste voorbeeld hiervan is een escape room die een gedeelte in VR heeft uitgevoerd. Een ander voorbeeld is chirurgen in opleiding die in VR een operatie kunnen nabootsen. Het laatste voorbeeld betreft het nabootsen van een reanimatie met een VR-bril op. Dit zijn slechts enkele toepassingen. Er zijn er nog veel meer!

Waar je op moet letten

Als je een VR-bril op je hoofd hebt, zorg dan dat je voldoende pauzeert tussendoor. Doordat je ogen meer moeite moeten doen om zich te focussen, kun je hoofdpijn krijgen na verloop van tijd. Ook kun je last krijgen van misselijkheid. Dit is voor iedereen anders! Dus voor jou kan het wel zo zijn, terwijl het bij een vriend of vriendin geen problemen oplevert om een VR-bril op te hebben.

;