Bitcoin; ‘bubbel’ of interessante investering?

Bitcoin

Makkelijk geld verdienen wilt iedereen, maar geld verliezen wilt niemand. Als mensen zien dat de koers van Bitcoin blijft stijgen, stappen zij maar al te graag op de trein om mee te profiteren van mogelijk enorme winsten in de toekomst. Zij kopen Bitcoin niet omdat zij zich hebben verdiept in het product of de onderliggende technologie, maar omdat de koers stijgt. Zij zijn dan per definitie speculanten. Anderzijds, ziet men dat de koers daalt, dan verkopen zij weer hun Bitcoins. Hierdoor wordt de richting van de koers versterkt. Dat is een van de onderliggende oorzaken waardoor een zogenoemde ‘bubbel’ ontstaat waarbij een koers eerst exponentieel stijgt, en vervolgens in elkaar zakt als pudding.

Wie bepaalt de prijs van een Bitcoin?

Simpelweg is het een kwestie van vraag en aanbod. Willen veel mensen een Bitcoin kopen? Dan stijgt de prijs, als het aanbod gelijk blijft of zelfs minder wordt. Andersom zakt de prijs als de vraag laag is, en het aanbod gelijk is of groter wordt. Een Bitcoin kan simpelweg gezien worden als een aandeel van een bedrijf. Als een bedrijf goed presteert dan kunnen aandelen van het bedrijf stijgen. Verliest het bedrijf grote klanten dan kan de koers dalen. Echter, omdat er relatief weinig geld omgaat in Bitcoin, is de koers nog zeer volatiel. Dit houdt in dat de koers snel kan stijgen, of juist kan zakken als er door ‘rijke beleggers’ grote aankopen of verkopen worden gedaan.

De stijging van Bitcoin in 2017

De exponentiële stijging van Bitcoin in 2017 was een mooi voorbeeld van een bubbel. Begin 2017 kostte één Bitcoin nog geen 1000 euro, eind 2017 kostte één Bitcoin ruim 16500 euro. Dat is een stijging van ruim 1650 procent in 1 jaar tijd. Stel je had voor 100 euro geïnvesteerd in januari 2017, dan was dat eind 2017 ruim 1650 euro waard geweest. Mensen stapten in op het moment dat de koers flink aan het klimmen was. Dit fenomeen wordt ook wel Fear Of Missing Out (FOMO) genoemd. Mensen zijn bang de winst te missen.

De correctiefase

Elke medaille heeft een keerzijde. Op het moment dat de koers op een heel hoog punt stond in december 2017, brak er een moment aan waar veel mensen die begin 2017 waren ingestapt, hun winst gingen incasseren. Hierdoor verminderde de vraag enorm, want veel mensen wilden hun Bitcoins verkopen. Door deze verandering in het aanbod kwam er een overvloed aan Bitcoins de markt op. Als veel meer mensen proberen te verkopen terwijl niemand wilt kopen, ontstaat er een situatie waarin mensen voor ieder laag bedrag hun Bitcoins zo snel mogelijk kwijt willen. Dit zorgt voor een zogenoemde ‘panic sell’. Mensen denken dat de koers naar 0 gaat en proberen te redden wat er te redden valt. Door deze beweging in de markt is de koers van Bitcoin begin 2018 gedaald tot onder de 5000 euro. Dat is een daling van meer dan 70 procent ten opzichte van de top van ruim 16500 euro.

Wat heeft de toekomst te bieden?

Niemand kan in de toekomst kijken. Echter, een blik naar het verleden kan ons meer vertellen. Bitcoin doorstaat deze exponentiële stijgingen en correctiefases al herhaaldelijk sinds 2012. Na een stijging tot wel enkele honderden of zelfs duizenden procenten komt er altijd een correctie tot wel 75 procent van het toppunt van de koers (All Time High). Dit zijn ‘noodzakelijke’ correcties in de koers om een gezonde stijgende koers in stand te houden.

Rijk worden of alles verliezen?

Er zijn mensen die speculeren op de koers door simpelweg te kopen als de koers stijgt. Stel voor je had begin 2017 voor 100 euro aan Bitcoin gekocht, dan had je nu nog altijd een mooie winst die je nooit zou kunnen realiseren in je hele leven op een ‘normale spaarrekening’. Echter, als je zou zijn ingestapt op het toppunt met 100 euro, zou je nu nog maar 30 euro over hebben van dat bedrag. Betekent dat je per definitie een slechte investering hebt gedaan in een bubbel? Of heb je een investering gedaan op het verkeerde moment in een product met een rooskleurige toekomst? Het antwoord op die vraag is als het goed is nu een stukje duidelijker geworden.

Wat is de achterliggende gedachte van Bitcoin?

Bitcoin kan gezien worden als een van de mogelijkheden die blockchain biedt. Blockchain kan gezien worden als een soort digitaal grootboek van een bedrijf, waarin alle transacties worden gecontroleerd en opgeslagen. Het verschil met blockchain is dat een transactie in de blockchain niet wordt gecontroleerd door één of enkele personen, maar door alle deelnemers in het blockchain netwerk. Hierdoor kan er nooit gefraudeerd worden met transacties, waardoor het een ultimate veilig en betrouwbaar systeem is. Er zijn al bedrijven die hun personeel uitbetalen in Bitcoin in plaats van geld. Ook zijn er al huizen gekocht met behulp van Bitcoin transacties. Zo zijn er ontelbaar mogelijkheden voor organisaties om Bitcoin of andere blockchain onderdelen te gebruiken voor de optimalisatie van hun bedrijfsvoering.

Er kunnen geen rechten worden ontleend aan deze tekst. Dit is geen beleggingsadvies. Doe altijd zelf onderzoek!

;